2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az Idősügyi Tanács megérti Bajnait

A nyugdíjasok megértéssel fogadják a kormány őket érintő intézkedéseit, még akkor is, ha azok számukra nehéz helyzetet teremtenek - ezt Czerván Mártonné, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugdíjas Választmányának elnöke mondta pénteken azt követően, hogy az Idősügyi Tanács soron kívüli ülésen konzultált Bajnai Gordon miniszterelnökkel.
2009. április 24. péntek 20:35 - HírExtra
Az Idősügyi Tanács tagjaként Czerván Mártonné a megbeszélést követően azt mondta, hogy elfogadják a kormány nyugdíjasokat érintő intézkedéseit. Hozzátette: most az dolguk, hogy a lépésekről beszámoljanak a nyugdíjasoknak megértésüket kérve.

"A nyugdíjasok sok mindent átéltek már, megértéssel fogadják a kormány terveit, még akkor is, ha ez az intézkedéssorozat nehéz helyzetet teremt számukra" - fogalmazott Czerván Mártonné.

Mint mondta, kemény tanácskozást tartottak, ahol miniszterelnök őszintén, bizalommal mondta el a gazdaságot terhelő problémákat, és azt, hogy a nyugdíjasoknak is hozzá kell járulniuk a gazdasági-pénzügyi helyzet stabilitásához.

A tanács tagja hangsúlyozta: "nem volt ez könnyű, fájdalmasan érintett mindenkit, hogy a 13. havi nyugdíj megszűnik". Hozzátette: szerinte átmenti intézkedésnek kell ezt tekinteni, és ha a gazdaság helyzete megengedi, vissza kell állítani ezt a juttatást. Azt az ígéretet kaptuk, hogy törvény fogja garantálni a gazdaság teljesítményétől függő prémiumot - szögezte le.

Elmondta még: azt kérték az indexálásnál is, ha a gazdaság bővülése megengedi, a svájci indexálással számolják továbbra is a nyugdíjakat. Az Idősügyi Tanács azt kérte, hogy az általa kidolgozott idősügyi stratégia lehetőleg a tavaszi ülésszakon kerüljön a parlament elé.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az Idősügyi Tanács titkára a megbeszélést követően úgy nyilatkozott, a kormány kérte a tanácsot, fogadja el, hogy az idénre tervezett nyugdíjkorrekció átcsúszik jövő évre.

Kiemelte, 2010-ben lenne esedékes a korrekció utolsó intézkedése, amely a rokkantnyugdíjakat érintené, itt Bajnai Gordon miniszterelnök nyitottnak mutatkozott abban, hogy erről tovább konzultáljanak. A kormány tervei között az szerepel, hogy az a korrekciót bizonytalan időre fel kell függeszteni.

A korhatár emeléséről Korózs Lajos azt mondta, hogy egy, a nők korengedményes nyugdíjára vonatkozó átmeneti szabályt alkotnak.

Az államtitkár felidézte: a miniszterelnök azt javasolta, hogy a gazdaság teljesítőképességéhez igazítsák az indexálást, eszerint ha a bővülés meghaladja az 5 százalékot, akkor lehet 50-50 százalék a reálbér-infláció aránya.

A tanács minden tagja kérdésként vetette fel, hogy mi a jövője a 65. életévüket betöltőknek járó ingyenes utazási kedvezménynek, amelyre azt a választ kapták, hogy a kormánynak az utazási kedvezmények kapcsán még nincs végleges álláspontja - közölte Korózs Lajos.

Elmondta még: a méltányossági nyugdíj jövőjét firtató kérdésekre a kormányfő azt válaszolta, hogy megvizsgálják, találnak-e forrást ezen juttatás fenntartására.

Bajnai Gordon miniszterelnök az Idősügyi Tanács soron kívüli ülésének kezdetén közölte: a nyugdíjasoktól is áldozatot kér a válságos időszak. A kormányfő szerint a kabinet nyugdíjasoknak tett ajánlata ha fájdalmas is, de fair.

Bajnai Gordon a tanács tagjainak azt mondta: a 13. havi nyugdíjat nem tudja Magyarország tovább kifizetni, de a kormány azt ajánlja, hogy a gazdasági növekedés függvényében a jövőben fizessenek nyugdíjprémiumot. Hozzátetette: ha 3,5 százalékos lesz a GDP-növekedés, akkor már kapnak a nyugdíjasok extrajuttatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gomboc44
2009. április 26. 22:49
Mindig a rászorulóknak,rokkantaknak kell megértőnek lenni,azoknak akik idevitték az országot azok csak dá-dát kapnak,A kisjövedelmüeknek a kevés is sok,az elitnek a bejelentett is kevés meg sem érzik.Azok akik széjjel verték az országot a válságban is gyarapodnak.MSZOESZ kartársnő Önnek mennyi a jövedelme ,hány nyugdijast kérdezett meg,hogy igy nyilatkozik?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását