2024. május 6. - Ivett, Frida

Pünkösdre járható lesz a Szabadság híd

A díszkivilágítással együtt pünkösdre, azaz május végére befejeződik a Szabadság híd csaknem két éve kezdődött felújítása.
2009. május 13. szerda 17:27 - HírExtra
A csaknem két éve kezdődött, 5,6 milliárd forintos felújítást mintegy 2,5 milliárddal támogatta az Európai Unió - mondta.

A főpolgármester hozzátette: a 4-es metró építése miatt még hónapokig csak tömegközlekedési járművek haladhatnak Buda felől a Kálvin téren át, ahol az állomásfödém októberre készül el. Pestről Buda felé személygépkocsik is közlekedhetnek a Kálvin téren.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes megjegyezte: a Szabadság híd felújítása jelképe annak, hogy a budapestiek élni tudnak azzal a lehetőséggel, amit az EU-támogatások nyújtanak.

Demszky Gábor a 4-es metróval kapcsolatban elmondta, hogy az építkezés félútnál tart. Május 18-án megkezdődhet a Keleti pályaudvarhoz vezető alagutak fúrása a Duna alatt, s ennek során a kitermelt földet a Gellért térnél emelik majd ki. A főpolgármester azt reméli, hogy az Etele tér és Baross tér közti első szakasz 353 milliárd forintos költségéhez az 200-250 milliárd forintos európai uniós támogatásról "még ebben a ciklusban döntés születhet".

A szabad demokrata politikus tájékoztatása szerint az év második felére elkészülhet az Erzsébet híd díszkivilágítása is. A költségek felét a japán kormány állja, 130 millió forintot pedig a főváros fizet. A különleges fénytechnikájú díszkivilágítás kialakításáról a hétvégén Budapesten tájékozódik a japán hercegi pár - jegyezte meg.

Demszky Gábor Budapest gyöngyszemének nevezte a Szabadság hidat és megköszönte a budapestieknek az építkezés során tanúsított türelmüket. Hagyó Miklós ehhez a gondolathoz csatlakozva külön köszönetet mondott a felújítást végző cégeknek és dolgozóknak. Egyúttal további türelmet és megértést kért a budapestiektől a következő beruházások megvalósítása során várható kellemetlenségek miatt.

Az MTI információi szerint a tender kiírásának elhúzódása miatt, illetve azért, mert időigényes az öntött kandeláberek legyártása, pünkösdre még nem lesz végleges közvilágítás a Szabadság hídon.

A Szabadság híd 1896 októberében készült el, első névadója Ferenc József császár volt. A második világháború végén, 1945 januárjában az építményt felrobbantották, 1946 augusztus 20-ára állították helyre. A híd 1987 óta a világörökség része, a legutóbb 1980-ban újították fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 13. 17:51
"jarhato"??? Tehat csak gyalogosoknak???????:))))))
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását