2024. április 27. - Zita

Jóval olcsóbb lesz a mobilozás

Az uniós országokba történő utazáskor az eddiginél lényegesen olcsóbb lesz a mobilhívás, az sms-küldés és a mobil internetezés, miután az Európai Parlament Strasbougban elfogadta az erről szóló jogszabályt.
2009. április 23. csütörtök 14:30 - HírExtra
A következő években jelentősen csökken a külföldi mobiltelefon-használat (barangolás, illetve roaming) díja az Európai Unióban. Az EP-képviselők ugyanis 2009. április 22-én nagy többséggel támogatták a tagállamokat képviselő Tanáccsal korábban informálisan elfogadott egyezséget, amely szerint kiterjesztik a 2007-es roaming-rendelet hatályát.

Olcsóbb külföldi hívások

A rendelet nem rögzíti a külföldi (de EU-n belüli) mobilhívások díjait, hanem maximálja azokat. Az eurócentben meghatározott „ársapkák” alatt így a mobilszolgáltatók versenyezhetnek egymással.

A meghatározott percdíj-maximumok - áfa nélkül - a következők:
• 2009. július 1-től 43 cent a kimenő, 19 cent a fogadott hívásokért
• 2010. július 1-től 39 cent a kimenő, 15 cent a fogadott hívásokért
• 2011. július 1-től 35 cent a kimenő, 11 cent a fogadott hívásokért

A szolgáltatóknak másodpercenkénti elszámolást kell alkalmazniuk, azonban kiköthetnek 30 másodperces minimális díjfizetést is.

Olcsóbb sms- és adatroaming

Az uniós intézmények közötti megállapodás (ezt szavazta meg most az EP) értelmében az (EU-s) külföldi sms-ezés áfa nélkül legfeljebb 11 centbe kerülhet 2009. július 1-jétől.

Az egyéb roaming-szolgáltatásoknál - például e-mailezésnél, mobilinternetezésnél - a képviselők azt határozták meg, legfeljebb mennyit számlázhat a külföldi szolgáltató a hazai szolgáltatónak.

Az évente csökkenő maximumok - áfa nélkül, megabájtonként - a következők:
• 2009. július 1-től 1 euró
• 2010. július 1-től 80 cent
• 2011. július 1-től 50 cent

A túl magas számla látványából fakadó felesleges izgalmak elkerülése érdekében a képviselők megszavazták, hogy a fogyasztók 2010. március 1-jétől ingyenes szolgáltatásként meghatározhassák, legfeljebb mennyit akarnak adatroamingolásra költeni. A választható maximumok egyikének 50 eurónak kell lennie (áfa nélkül). Ez a limit vonatkozik majd mindenkire, aki nem választ más értékhatárt.

A szolgáltatóknak a választott limit 80 százalékának elérésekor figyelmeztető üzenetet kell küldeniük, a maximum elérésekor pedig tájékoztatniuk kell a fogyasztót arról, hogyan folytathatja az adatroamingolást.

Felülvizsgálat 2011-ben

Az Európai Bizottságnak legkésőbb 2011 közepéig kell értékelést készítenie arról, mennyi haszonnal járt a fogyasztók és a piacon megjelenő új mobilszolgáltatók számára a roamingdíjak csökkentése.

A most elfogadott roaming-rendelet - amelyet formailag még az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia - 2012. június 30-ig lesz hatályban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását