2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Európában is a magyar ügyet kell képviselni

Európában akkor sikeresek a magyar képviselők, ha a magyar ügyet tudják képviselni - mondta a hétvégén Marosvásárhelyen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki szerint az erdélyi magyarok megfelelő mozgósításával akár négy képviselőjük is lehet majd Brüsszelben.
2009. április 20. hétfő 08:39 - HírExtra
Az erdélyi városban ülésezett az EMNT Vásárhelyi Találkozója, amelynek egyik fő feladata az volt, hogy a szervezet átalakulását készítse elő a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) nemrég született együttműködési megállapodások következményeként.

Az RMDSZ és az EMNT ugyanis az európai parlamenti választásokon közös listán - az RMDSZ nevén bejegyzett Magyar Összefogás Listáján - indítja jelöltjeit. A megegyezés értelmében a lista első helyén Tőkés László szerepel, a második és harmadik helyet az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba foglalja el, a negyedik helyre pedig az EMNT jelölte Szilágyi Zsoltot.

Az EMNT közleményében beszámol Tőkés László marosvásárhelyi beszédéről. Szerinte a választási összefogás során mozgósítani kell az erdélyi magyarokat. Idézte az EMNT választási üzenetét: "Legyen négy képviselőnk Brüsszelben!". Jó mozgósítással ez elérhető, és akkor - mint fogalmazott - a néppárti frakción belül egy fajsúlyos magyar delegáció küzdhet a kárpát-medencei magyar ügy érdekében - mondta Tőkés. Szerinte ehhez kapcsolható a hiteles, önálló erdélyi magyar külpolitika megteremtése.

Utalva az április 17-i fideszes programalkotó gyűlésére, kifejezte meggyőződését: legkésőbb 2010-ben új, nemzeti magyar kormány felállása várható, amelynek külpolitikáját erősítheti az európai parlamenti képviselők együttese Felvidéktől az anyaországon át Erdélyig. Nincsenek "külön magyar ügyek" - vélekedett a püspök, aki szerint Európában a magyarok akkor lehetnek sikeresek, ha egy erős Magyarországhoz erős nemzetrészek hálózata csatlakozik. "Akkor egy tizenöt milliós nemzet hallatja szavát, és ez közép-kelet-európai szomszédaink viszonylatában számottevő lélekszám" - fogalmazott Tőkés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását