2024. május 13. - Szervác, Imola

Autógyárak romokban

Fefüggesztették a sztrájkot a munkagépeket gyártó amerikai Caterpillar svájci határ közelében lévő franciaországi gyárában, miután a leépítési terv ellen tiltakozó dolgozókat és a cég európai vezetőségét vasárnap fogadták a francia gazdasági minisztériumban.
2009. április 20. hétfő 10:16 - HírExtra
A Toyota észak-franciaországi gyárában, Onnaing-ban viszont nincs előrelépés: a sztrájkolók három napja blokád alatt tartják a telephelyet. A világon tavaly 113 ezer főt foglalkoztató Caterpillar franciaországi vezetősége februárban jelezte, hogy két telephelyén a jelenlegi 2800 munkahelyből 733 megszüntetését tervezi. A dolgozók két héttel ezelőtt a cég négy vezetőjét Grenoble-ban 24 órára bezárták, és sikerült elérniük, hogy a tervezett helyett csak 600 munkahely szűnik meg a telephelyen.

A vezetőség ugyanakkor a sztrájk idejére is kifizeti a dolgozóknak a teljes bérüket.

Múlt szerdán a dolgozók egy része az egyik telephely elfoglalásával megakadályozta, hogy a részletek tisztázására az üzemi tanács képviselői és a vezetőség tárgyalóasztalhoz üljenek. A gyár igazgatósága ezért bírósághoz fordult, amely 19 sztrájkolót illegális gyárfoglalás és a munkavégzés megakadályozása miatt napi 200 eurós bírságra ítélt, valamint felszólította őket: tegyék lehetővé az üzembe való be- illetve kijutást. A dolgozók többsége felháborodottan fogadta a bíróság döntését, és azt követelte, hogy a kormány jelöljön ki "nemzeti közvetítőt" a helyzet gyors rendezésére.

A Toyota tavaly szeptember óta többször is kénytelen volt az eladások csökkenése miatt hosszabb-rövid időszakokra leállítani a termelést. A szakszervezetek a kényszerszabadság idejére utalt munkanélküli segély helyett, amely a bruttó fizetés 60 százalékának felel meg, teljes fizetésüket követelik. A vezetőség közleményben tudatta, hogy pénteken felajánlotta a munkanélküli segély megemelését a fizetések 75 százalékára, de ezt a sztrájkolók nem akarják elfogadni.

A vezetőség itt is bírósághoz fordult annak érdekében, hogy a gyárban újra megindulhasson a termelés. A kifizetések összegéről a tárgyalások hétfőn folytatódnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását