2024. május 18. - Erik, Alexandra

Új atomórát fejlesztettek ki

Ultrahideg atomokkal kísérletező fizikusoknak sikerült olyan órát készíteniük, amelyik csupán háromszázmillió évenként késik egy másodpercet.
2009. április 18. szombat 07:10 - HírExtra
Az új atomóra kétszer olyan pontos, mint a korábban készített legpontosabb szerkezet. Létrehozásán nemzetközi kutatócsoport tagjai, az amerikai Colorado Egyetem és a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének tudósai dolgoztak, akik az eredményt a Science tudományos folyóiratban publikálták.

A szakértők szerint elsősorban távoli galaxisokban való távolságmérésekre lehet majd használni, de segítséget nyújthat a földkéreg olyan apró mozgásainak észlelésében is, amelyek egy esetleges földrengésre figyelmeztetnek.

Az atomóra mágneses mező által csapdába ejtett gázatomokból áll, amelyeket abszolút nulla fokra, azaz mínusz 273 Celsius-fokra hűtenek le. Irányított lézersugarakkal bírják rá az atomokat, hogy különböző energiaállapotok között mozogjanak úgy, hogy elektronjaik egyik pályáról a másikra lendülnek át. Az elektronok oszcillációja bírja "ketyegésre" az órát - foglalta össze az óra működését a folyóirat cikkét idéző Chanel 4 online hírszolgálata.

Az előző, 150 millió évenként egy másodpercet késő atomóra azért nem lehetett pontosabb, mert az atomjai ütköztek egymással. A tudósok arra is rájöttek, hogy a lézer is ludas volt, mert zavarta az atomokat.

Az új órához tehát a fény frekvenciáját úgy állították be, hogy az atomok irányíthatóak maradjanak, s megszületett a háromszázmillió évre szóló pontosság.

A fizikusok azonban mégsem elégedettek: "Az álmunk egy tökéletesen pontos atomóra" - idézte Jan Thomsen professzort a Niels Bohr Intézettől a channel4.com portál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását