2024. március 29. - Auguszta

Az MSZP szerint egyáltalán nem lesz választás?

A pártok EP választásra készülése egészen izgalmas titkokat rejt. Legalábbis ha csupán az online felületeket nézzük. Az MSZP például nem is kampányol, az SZDSZ kirekeszt, az MDF az észhez szól, a Fidesz látványos.
2009. április 17. péntek 18:29 - Pénzes Dávid
Ön tudja, hogy EP-választás lesz Magyarországon? – ez a kérdés, akár a HírExtra oldalán is megjelenhetett volna szavazás formájában, ám úgy gondoltuk, inkább a pártokat oldaláról vizsgáljuk a kérdést. Arra voltunk kíváncsiak, mit tesznek a politikai erők, hogy rávegyék az embereket a (rájuk) szavazásra.

Ugyan elvben az Európa Parlamenti választásoknak nincsen köze a belpolitikához, mégis pontosan tudjuk, hogy az eredményeknek hatása lesz arra. A választások szigorúan véve csak arról a 22 helyről szólnak, amit a brüsszeli parlamentben Magyarország betölthet. Nézzük melyik párt, hogy próbálja elnyerni ezeket az információs sztráda segítségével! ( A sorrendet a magyar parlamenti erőviszonyok adták.)

mszp.hu – a nagy semmi

A Magyra Szocialista Párt honlapján megdöbbentő felfedezést tehetünk. 2009-ben nem is lesz Európa Parlamenti választás! Legalábbis kis túlzással ez az érzésünk. A honlapon ugyanis semmiféle olyan lehetőséget nem találunk, ahol az EP kampánnyal kapcsolatban tudhatunk meg részleteket.

Ha valaki MSZP szavazó, akkor bizony nagy bajban van. Nem tudja ugyanis, mit kínálnak neki a szocialista jelöltek. Sőt, valójában azt sem tudni, kik szeretnének azt, ha támogatnák őket. A honlapon sehol sem található a párt EP-listája. Ha pedig a keresőbe írjuk be: EP-lista, nulla találatot ad. Ha kötőjel nélkül próbálkozunk, mert hátha, akkor sem jobb a helyzet: találatok ugyan vannak, de nem arra, amit keresünk. Elsőnek például egy Fideszt szidó cikk jön ki: „Európa ellenes párt a Fidesz?” címmel.

Az MSZP a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint 7 helyet fog megszerezni a 22-ből. Ezért különös, hogy nem fordítanak semmiféle energiát az EP-választások propagálására. Az eddigi megszólalások minden fórumon arról szóltak, nem szabad összekeverni az EP választást a belpolitikával. Mondják, ez voksolás, nem a magyar belpolitikáról mond ítéletet. Tegyük fel, hogy ezt elhisszük, és szeretnénk ítéletet hozni az szocialista EP képviselők eddigi munkájáról, és megismerni a következő öt évre szóló programjukat, célkitűzéseiket. Dehát ezt nem tudjuk megtenni…  Így kénytelenek leszünk a belpolitikai alapján szavazni.

fidesz.hu – profi hozzáállás


Egészen más kép fogadja a Fideszre kíváncsiakat. A honlap rögtön két opciót kínál. Az egyik a Fidesz hivatalos oldala, a másik egy különbejáratú rész az EP választásokról. És nem csupán egy egyszerű honlapról van szó, ahol hírek tömkelege vagy átláthatatlan szlogentenger vár. Jól kivitelezett, látványos és könnyen kezelhető felületre érünk, ahol a jelölteket, és a programjukat is azon nyomban megismerhetjük. Szeretnénk, de nehezen lehet belekötni a Fidesz online stratégiájába.

szdsz.hu – kaotikus kép

Az Szabad Demokraták Szövetsége mindig is a jó kampányteljesítményt nyújtó pártok közé tartoztak. Ám idén ez megtörni látszik. Az oldalukat kinyitva ugyanis rögtön egy kampányfilmecske indul el, ami Gyurcsány és Orbán koordinátarendszerében határozza meg a pártot. Ez a belpolitikai sakktáblán még akár érthető is lenne (bár kissé unalmas, és az SZDSZ-ről nem mond semmit), ám az EP-kampányban értelmezhetetlen. Egy bukott kormányfő és az ellenzéki párt vezére hogyan jön az európai kampányhoz? Vagy ez nem is az EP kampányfilm? Merthogy ez sem egyértelmű.

Ha továbblépünk az SZDSZ oldalára, akkor észrevehetünk egy színes pöttyökből álló Magyarországot, „egy a magyar” címmel. Nem derül ki ebből sem, hogy ennek köze lenne az EP-hez, de mivel másra nem gondolhatunk, megnéztük. Nem csalódtunk, a dolog nagyon kampányszagú. Ám hogy minek a kampánya az nem derül ki innen sem. A lényege, hogy a párt összegyűjtött 20 magyar embert: mindegyikük egy-egy kisebbség képviselője, akad közöttük kövér, sovány, gyerek, felnőtt, cigány, zsidó, mozgássérült és leányanya. Az első pedig egy homoszexuális pár.

Hogy ők miként kapcsolódnak az EP választásokhoz, rejtély. Mert, hogy két homoszexuálist rak első helyre a magyar állampolgárokról szóló kampányban azt jelenti, a melegeket célozza, szavazzanak rájuk, mert…melegek. Nem azért mert ilyen vagy olyan programjuk van, hanem csupán azért, mert melegek. Ezzel azonban az SZDSZ kirekeszt, hiszen pusztán az érdekli, hogy az ember meleg vagy nem, ahelyett, hogy elfelejtve szexuális hovatartozását, az emberhez fordulna és programot hirdetne. Döbbenetes és érthetetlen.

mdf.hu – korrekt tájékoztatás

A Magyra Demokrata Fórum oldalát kinyitva meg sem kerülhetjük az EP kampányt. Az oldalon rögtön Dávid Ibolya, Bokros Lajos és Habsburg György mosolyog ránk, és jelzik, ők bizony szeretnének szavazatokat a voksoláson. Az európai kampányt keresve az eu.mdf.hu oldalra is könnyen eljuthatunk, ahol minden információt megtudhatunk a párt gondolatairól a brüsszeli munkával kapcsolatban. Aki szeretné értékes szavazatát alapos megfontolás után leadni, és valóban programok alapján szavazni, annak az MDF oldala kiváló lehetőség, hogy feketén-fehéren megtudja, mit is szeretne a párt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nico000
2009. április 18. 21:09
A tényszerű tájékoztatás nem az elvakult mszp-s zombiknak való. Lámpás-nál úgy látszik 7 éve nem gyujtottak villanyt.
Baradlay
2009. április 18. 17:48
Nem valasztas kell!!!!Fegyveres forradalom!
Halal a kommunista hazaarulokra!
Lámpás
2009. április 17. 20:58
Nem tudom, ki látta el a netböngészés bonyolult feladatát. De ha véletlenül LÁT is, nemcsak néz, könnyen felfedezhette volna az mszp.hu-n a fejlécbeli keresőben az "EP delegáció" jelölést, nyolcadikként a szalagon.

A legördülő ablakban pedig két választási lehetőséget: Hírek (http://mszp.hu/epdelegacio/hirek) és Tagok (http://mszp.hu/epdelegacio/tagok).

A hírek között több egészen friss is.

Ennyit a tényszerű tájékoztatásról.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását