2024. április 19. - Emma

Mi lesz ebből? Sztárok fenik ránk a fogukat

Egy hét van hátra, és elkezdődik a magyar hoki eddigi legnagyobb kalandja, a svájci A csoportos világbajnokság. Az ellenfelek várható kereteit is ismerjük már – jöjjön is az első zürichi esélylatolgató.
2009. április 17. péntek 18:39 - Gedei Szilárd
Esélyünk sincs?
Egy hét van hátra a vébé kezdetéig, s a csapatokon és a szurkolókon kívül a fogadóirodák is élénkebbek már. Csak egy példa: a Bwin nevű iroda 3,25-ös szorzóval adja, hogy az orosz csapat nyeri a vb-t, utána a kanadaiak (3,5), majd a svédek (4,6) következnek.
S hogy nekünk mennyi esélyt adnak? 2001-szeres szorzót. Azaz ha valaki feltesz ezer forintot Pat Cortina fiainak végső győzelmére és valami csoda folytán nyer is a magyar csapat több mint kétmillió forinttal lesz gazdagabb.
Ami pedig a mieink csoportját, az A jelű kvartettet illeti: szinte az összes bukmékeriroda kanadai, szlovák, fehérorosz továbbjutást vár. Sőt a legtöbb helyen az egyik kieső helyre minket várnak: szinte mindenhol a leggyengébb csapatként tüntetik fel a magyar válogatottat.
A papírformák azért vannak, hogy néha megdőljenek…
A Pat Cortina vezette válogatott éppen Münchenben edzőtáborozik, s csiszolgatja, tökéletesíti játékát. Közben megérkeztek ellenfeleink keretei is: első blikkre is megállapíthatjuk, hogy a csoportellenfeleink tervezett keretei nem csak a tengerentúli profi ligára (NHL) épülnek.

Kanada

Elöl és hátul is félelmetesen erős csapat. Kapusposzton valószínűleg az edmontoni Dwayne Roloson fogja kezdeni a vébét, de a hátvédek és a támadók névsora is fantasztikus, telis-tele NHL-es sztárokkal. De nem mindenki a világ legerősebb bajnokságából megy Svájcba a kanadai keret tagjai közül, Joel Kwiatkowski (Szeversztal Cserepovec) személyében az egyre erősebb összorosz profiliga, a KHL is képviselteti magát.

Lindy Ruff szövetségi edző (ő egyébként a Buffalo Sabres trénere) alakulatának legnagyobb sztárjai egyértelműen Danny Heatley (ő már kétszeres világbajnok) és Martin St. Louise, de Jason Spezza sem tartozik a kutyaütő csatárok közé.

A neveket elnézve megállapíthatjuk, hogy a kanadaiak elleni meccsen sem lesz egyszerű dolga Szuper Leventének, a magyar csapat első számú kapusának…

Szlovákia

Csoportunk programja
Április 24., péntek:
Fehéroroszország-Kanada 16:15
Szlovákia-Magyarország 20:15
Április 26., vasárnap:
Szlovákia-Fehéroroszország 16:15
Kanada-Magyarország 20:15
Április 28., kedd:
Magyarország-Fehéroroszország 16:15
Kanada-Szlovákia 20:15
Ráadásul a szlovákok sem éppen harmatgyenge kerettel érkeznek Svájcba. Jan Filc szövetségi kapitány a hírek szerint ugyan nem számíthat Richard Zednikre, és az egyik legjobbjára, Marian Gaborikra sem, a keret azonban így is bitang erősre sikeredett. Michal Handzus (Los Angeles Kings), Andrej Sekera (Buffalo Sabres) és Boris Valabik (Atlanta Thrashers) mellett az európai élbajnokságok legjobb csapataiból érkeznek északi szomszédjaink a vébére, különös tekintettel a tényleg egyre terebélyesedő KHL-re.

S abban is biztosak lehetünk: a szlovákok mindhárom csoportmeccsükön menni fognak, mint a meszes, ugyanis valahogy feledtetniük kell(ene) a tavalyi lebőgést, amikor is szégyenszemre csak a kiesés elkerüléséért voltak harcban.

Fehéroroszország

A csapat, mely ellen talán a legtöbb esélyünk lesz. Csakhogy a derék beloruszok nem is csak úgy számolnak, hogy bejutnak a középdöntőbe, hanem onnan is tovább akarnak menni – negyeddöntőben gondolkodnak! S valljuk be: ilyen kerettel akár még lehet is erre reális esélyük…

Ott lesz ugyanis Zürichben egyik legnagyobb sztárjuk, Ruszlan Szalej, aki az NHL alapszakaszában a nyugati tökutolsó helyig jutó Colorado Avalenche kudarca miatt valószínűleg harapós (mondjuk úgy: motivált) kedvében fog hokizni a vébé összes meccsén.

Jó hír azonban, hogy a szintén életveszélyes Kosztyicin-ikrek, Andrej és Szergej aligha szerepelhetnek ellenünk április 28-án. Csapatuk, az NHL keleti főcsoportjának alapszakaszában nyolcadik Montréal ugyanis négy győzelemig tartó párharcát vívja a rájátszás első körében a keleti első Boston Bruins ellen. S ugyan az állás ezidáig egy-null a bostoniak javára, de van annyira jó csapat a Canadiens, hogy két meccset behúzzon a Bocsok ellen. Ha pedig nem söpréssel, vagy egyetlen Montréal-sikerrel zárul a párharc, akkor bizony a Kosztyicin-ikrek aligha érnek oda Svájcba a mieink elleni meccsre.

Szóval hajrá, Montréal Canadiens!

A mieink nyugodtan készülnek

Igencsak megszaporodtak Pat Cortina magyar szövetségi kapitánynak a dolgai Zürichben. A kanadai-olasz szakember német klubcsapata, az EHC München ugyanis pont a vébé előtt s alatt játssza a német másodosztályú hokibajnokság döntőjét. Cortina azonban megígérte: nem fordulhat elő, hogy klubcsapata miatt a háttérbe szoruljon a válogatott.

Egyébként csendben, minden felhajtás nélkül teszik a dolgukat a srácok az edzőtáborban. A végleges, a vébére utazó keretet pedig szombaton fogja kihirdetni Pat Cortina. Szerdán pedig már az oroszok elleni utolsó nagy erőpróba, az utolsó felkészülési meccs következik már Svájcban.

Pénteken pedig jöhet, aminek jönnie kell: a Heatly vezette kanadai válogatott Zürichben.

A meccs, amire már egy éve vár minden magyar sportbarát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását