2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Munkács vára állami védettséget kap

Az ukrán parlament szerdán elfogadott határozata értelmében a munkácsi vár a jövőben államilag védett történelmi és építészeti létesítménynek minősül.
2009. április 15. szerda 17:50 - HírExtra
A honatyák jelentős többsége által jóváhagyott döntés szerint a kormánynak intézkednie kell a nemzeti kulturális örökség részének számító vár védett állami történelmi-építészeti létesítménnyé történő átminősítéséről, valamint a művelődési és idegenforgalmi minisztérium hatáskörébe történő utalásáról.

A határozat szerint az ukrán legfőbb ügyészségnek meg kell vizsgálnia a munkácsi városi tanács (közgyűlés) 1993-as döntését, amellyel a város tulajdonába adta át a várat - közölte az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

A vár középső udvarának bérbe adására legutóbb március elején hirdetett meg pályázatot a munkácsi polgármesteri hivatal, de a kiírást jelentkezők híján érvénytelenítette. Röviddel ezt megelőzően a várrészt bérbe vevő Viktor Balogának, az államelnöki titkárság vezetőjének érdekeltségébe tartozó helyi cég politikai támadások miatt lemondott a bérleti jogáról.
A parlamenti határozat elfogadását követően a háromszintes, 14 ezer négyzetméter alapterületű munkácsi vár fenntartásáról az ukrán államnak kell gondoskodnia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását