2024. április 20. - Tivadar

Szedi az áldozatait a pancsolt szesz

Az utóbbi három héten tizenegy ember - köztük három német diák - halálát okozta pancsolt szeszesital Törökországban.
2009. április 11. szombat 16:51 - HírExtra
Az ankarai mezőgazdasági minisztérium szombati közleménye szerint a tragikus esetek nyomán szigorították a hatósági ellenőrzést a szeszesitalokat forgalmazó boltokban, szállodákban és vendéglátóipari egységekben. Az intézkedés súlypontját Bursa és Antalya tartományok képezik. A halálesetek túlnyomó többsége e két régióban történt.

Különösen nagy port vert fel a német diákok esete. Osztálytársaikkal együtt Antalyában vakációztak márciusban, egy esti szállodai iddogálás után egyikük eszméletlenül esett össze. A kihívott mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani a 17 éves fiúnál. Két társa kómában volt, amikor repülőgépen Lübeckbe szállították őket. Mindketten visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedtek, és néhány nappal később meghaltak. A vizsgálat kiderítette, hogy a diákok által fogyasztott tömény szeszesital jelentős arányban tartalmazott metilalkoholt.

Mint az ARD televízió helyszíni beszámolójában elhangzott, hogy a gazdasági válság és a csökkenő forgalom költségeik mérséklésére szorítja a török vendéglátó helyeket, szállodákat. A takarékoskodás egyik lehetősége a forgalmazott italok olcsóbb forrásból történő beszerzése. Az árral párhuzamosan azonban csökken az italok megbízhatósága, mivel az olcsó áruk előállítói sok esetben kétes adalékok (például metilalkohol) hozzáadásával hígítják a nedűket, ami súlyosan veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

Az antalyai tartomány szállodáiban járt ellenőrök idén 29 esetben találtak szabálysértésre utaló jeleket, többek között metilalkohollal kevert szeszesitalokat.

Törökországban viszonylag gyakoriak a pancsolt alkohol okozta tragédiák. Legutóbb 2005-ben volt példa hasonló mértékű alkoholmérgezésre. Akkor három személyt ítéltek egyenként 8 évi börtönbüntetésre, miután az általuk forgalomba hozott pancsolt raki (ánizspálinka) 22 ember halálát okozta.
Forrás: Inforádio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását