2024. június 17. - Laura, Alida

A nyelvtörvényről tárgyaltak

A módosított államnyelvtörvény értelmezéséről tárgyalt szerdán Pozsonyban a kulturális minisztérium szakembereivel a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.
2009. október 8. csütörtök 09:39 - HírExtra
"Ha elkészül a végrehajtási módszertani útmutató, egyértelművé válik, hogy mit tartalmaz a jogszabály, de persze ezzel a törvény nem módosul" - mondta a lapnak a tanácskozás után Petőcz Kálmán, az SZMK képviselője. A felek egyetértettek abban, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény hivatali nyelvhasználatra vonatkozó része előnyt élvez a nyelvtörvénnyel szemben, vagyis használható a hivatalokban a magyar nyelv ott, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot.

"Tisztáztuk például, hogy a jogszabály biztosan nem vonatkozik a családi és magánjellegű síremlékekre, az orvos-beteg kapcsolatra sem, tehát a beteg akkor is beszélhet orvosával magyarul, ha az Pozsonyban vagy Nyitrán rendel" - magyarázta Petőcz. "A hivatalokban is magyar nyelven folyhat az ügyintézés, a 20 százalékos nyelvhatár felett mindenképpen, de ott is, ahol 20 százalék alatti a magyarok részaránya, ha a hivatalnok ért magyarul - tette hozzá.

Petőcz szerint két hivatalnok is beszélhet egymás közt magyarul, akár még Zsolnán is. A munkáltató nem tilthatja meg, hogy a munkahelyen magyarul beszéljenek - mondta a politológus.

A készülő törvénymagyarázatot egy kormányhatározat tartalmazza majd, amely kötelező érvényű lesz az egyes minisztériumok számára, és ennek alapján készítik el az egyes tárcák a módszertani útmutatókat. A kulturális minisztérium október 15-éig kívánja elkészíteni a javaslat szövegét, amelyet ezután még véleményeztet különböző kormányszervekkel és intézményekkel és az EBESZ-szel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását