2024. június 2. - Kármen, Anita

Glutént találtak a gluténmentes lisztben

Glutént találtak a gluténmentesnek jelölt, Írországból származó lisztben, ezért azt az élelmiszerbiztonsági ellenőrök kivonták a forgalomból - tájékoztatta pénteken az MTI-t Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) élelmiszerbiztonsági elnökhelyettese.
2009. április 10. péntek 17:31 - HírExtra
Az Fejér megyei MgSzH élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának ellenőrei lakossági panasz alapján soron kívül végeztek ellenőrzést, valamint vettek mintát egy székesfehérvári élelmiszeripari vállalkozásnál. Ennek alapján pedig megtették a szükséges intézkedést, azaz zárolták az árut.

A mintavétel alapján ugyanis kiderült, hogy az ökológiai tanúsítással rendelkező, Írországban gyártott, Bio gluténmentes fehérkenyér sütőkeverék megnevezésű, lisztérzékenyek számára készített termék glutént tartalmaz.

A Magyarországra behozott termék - akkreditált laboratóriumban - megvizsgált mintáiban ugyanis kilogrammonként 76,5, illetve 53,9 milligramm glutént találtak a szakemberek. Ezt pedig, azaz, hogy glutént tartalmaz a liszt, nem jelölték a csomagoláson. Ezért az európai közösség ide vágó rendelete alapján a szóban forgó terméket visszahívták a forgalomból.

Egyben a magyar állategészségügyi és élelmiszerellenőrző szolgálat az Európai Unió Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztási Rendszerén (RASFF) keresztül soron kívül értesítette a bizottságot és az unió többi tagállamát is. Ezt a magyar és az uniós fogyasztók magas szintű egészségvédelmének biztosítása érdekében tették a magyar illetékesek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását