2024. május 20. - Bernát, Felícia

Vértes: 2011 és 2013 között jöhet az euró

A legjobb esetben két év múlva, pontosabban 2011 és 2013 között Magyarországon euró lesz a fizetőeszköz - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke csütörtökön Győrben.
2009. április 9. csütörtök 16:23 - HírExtra
Rámutatott: fontos az ország és a bankrendszer pénzügyi stabilitásának megőrzése. Ezzel együtt kell válságkezelést megvalósítani, mérsékelni a foglalkoztatás csökkenését. Ehhez szükséges egy gyors és hiteles eurócsatlakozási program, valamint mielőbbi belépés az euró előszobájának nevezett ERM-2-be. Az államháztartási deficitet muszáj 3 százalék körül tartani Magyarországon, hogy a pénzpiacokon a bizalmat valahogy visszaszerezzük - hangsúlyozta.

A jelenlegi magyar helyzetről úgy fogalmazott: az államadósság rátája nagyobb ugyan, mint az EU átlaga, hozzávetőleg akkora, mint az EU régi tagországainak, az 15-ök államadósságának átlaga, tehát nem kiugróan magas. Nem a 73 százalékos államadósság okozza a gondot, hanem az, hogy az elmúlt öt évben ez az adósság 53 százalékról nőtt meg ennyire - mutatott rá.

Az idén a magyar GDP várhatóan 4-5 százalékkal mérséklődik, és jövőre sem fog látványosan nőni. A forint árfolyamának le-fel ugrálásáról úgy vélekedett, hogy nem magyar jelenségről van szó, hanem világgazdasági megrázkódtatásról, ami minden valutát hasonlóképpen megráz.

Vértes András szerint a jelenlegi kényszerhelyzetből fakadóan pozitív folyamatok indulnak el a magyar gazdaságban. Egyensúly közeli állapot jön létre Magyarországon, húsz éve nem volt az országnak olyan pénzügyi egyensúlya, mint most lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását