2024. május 16. - Mózes, Botond

Új járműveket vett a Honvédelmi Minisztérium

Speciális tűzszerész járműveket rendelt a Honvédelmi Minisztérium (HM) az afganisztáni Puli-Humriban működtetett tartományi újjáépítési csoportban (PRT) szolgáló katonák védelmének fokozása érdekében - közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel.
2009. április 8. szerda 19:49 - HírExtra
A három speciális páncélozott tűzszerész jármű mechanikus géppuska állvánnyal és a lövész túlélőképességét minden oldalról növelő védőpajzzsal rendelkezik, továbbá a jármű fegyverállványára helyezhető a Magyar Honvédségben rendszeresített 12,7 mm-es géppuska.

A szaktárca hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le, amelynek eredményeként az afganisztáni magyar kontingenshez kerülnek a járművek.

A HM tavaly július 31-én a felhívást négy cégnek küldte meg, az augusztus 22-i határidőig a megszólított cégek közül kettő nyújtott be ajánlatot, melyből az egyik nem felelt meg az előírt formai követelményeknek, így az érvénytelennek minősült.

Az eljárás eredményes lezárását követően a szerződést idén február 24-én írták alá. A szerződés szerinti szállítási határidő a szerződés aláírását követő 6 hónap - közölték.
A minisztérium közlése szerint a 2008 nyarán történt tűzszerész-balesetek körülményeinek kivizsgálását követően döntöttek a járművek beszerzése mellett.

Az amerikai Force Protection Inc. kedden jelentette be, hogy a HM három Cougar (Puma) típusú harcjárművet rendelt 1,3 millió dollár (260,5 millió forint) értékben, amelyet - a gyártó honlapja szerint - júniusig kell leszállítani.

A Force Protection két típusát gyártja a HM által megrendelt 7-12 tonnás Cougar járműnek, amelyeket felderítési és városi harci műveletekre fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy megvédje a személyzetet: a jármű golyóálló, aknabiztos, és ellenáll a házi készítésű pokolgépeknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását