2024. április 26. - Ervin

Csekély változás az esélyegyenlőségben

Az elmúlt negyven évben csekély elmozdulás történt a nemek közötti esélyegyenlőségben - mondta Koncz Katalin, a Corvinus Egyetem tanára, a területtel foglalkozó szakember szerdán egy konferencián Budapesten.
2008. október 29. szerda 20:42 - Hírextra
A nemzetközi szervezetek által hozott határozatok és a javuló pénzügyi feltételek ellenére nem történt jelentős elmozdulás a területen. Az elfogadott nemzetközi dokumentumok nem elég szakszerűek, figyelmen kívül hagyják a piaci munkaerő-piaci mechanizmusokat, végrehajtásuk nem biztosított, erőtlen az ellenőrzés, és hiányzik a szankcionálás - közölte Koncz Katalin a Magyar ENSZ Társaság által rendezett tanácskozássorozat előadásán.

Elmondta, a nők munkaerő-piaci helyzete és pozíciója, az iskolázottság színvonalának kivételével, rosszabb a férfiakénál. A világ összes országában körülbelül tíz százalékkal alacsonyabb a nők foglakoztatási szintje, mint a férfiaké, ugyanakkor - mint hozzátette - a női munkanélküliség meghaladja az erősebb nemét.

A magyarországi helyzetről szólva Koncz Katalin kifejtette: egyebek mellett az esélyegyenlőségi politikában nincs stratégiai elképzelés, nincs hosszú távú társadalmi cél, nincs jól működő infrastruktúra a feladatok megoldására, valamint hiányos a döntéshozók esélyegyenlőségi szemlélete.

Az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében szükséges lenne szakszerűbb nemzetközi határozatokra, azok végrehajtására, valamint nemzetközi szervezeti nyomás kellene a nemzetgazdaságokra - mondta.

Koncz Katalin közölte, Magyarországon esélyegyenlőségi stratégia és akcióterv megfogalmazására, az esélyegyenlőségi szemlélet társadalmi elterjesztésére, valamint a nőszervezetek összefogására lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását