2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szökni akart az afgán menekült

Nem akart öngyilkos lenni, mindössze szökni akart az az afgán férfi, aki egy napilap szerint öngyilkossági szándékkal ugrott ki a Békéscsabai Befogadó Állomás egyik ablakából hétfő hajnalban - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szerdán az MTI-vel. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar menekültügyi hatóság nem a menekültek védelmet szem előtt tartva jár el.
2009. április 8. szerda 17:01 - HírExtra
A Békés Megyei Hírlap arról számolt be szerdai számában, hogy egy 29 éves afgán férfi kiugrott az ablakon a békéscsabai menekülttáborban, mert nem akarta, hogy a hatóságok visszaküldjék Görögországba. A fiatalember gerincsérülést szenvedett, illetve eltörte egyik kezét és lábát. Az afgán elmondása szerint tettét az elkeseredettség motiválta, ugyanis úgy tudja, hogy a görögök "állatként bánnak a menekültekkel". Mindeközben hasonló okokból huszonhét afgán éhségsztrájkba kezdett a békéscsabai táborban.

Az unió által kidogozott dublini eljárás szabályozza, melyik állam köteles vizsgálni a menedékkérelmet. Ennek eldöntésénél fontos, hogy a kérelmező melyik tagállamban lépett a közösség területére. Az afgán fiatalember Görögországból érkezett, ezért a szabályok értelmében átadták volna a görög hatóságoknak - nyilatkozta a lapnak Ördög István, a BÁH menekültügyi igazgatója.

A BÁH szerdai közleménye szerint viszont a hírlap cikke nyomán több olyan információ jelent meg a sajtóban, amely tévesen tájékoztatja a közvéleményt. Mint írják: az újságcikkben szereplő afgán állampolgár egy társával együtt összekötött lepedők segítségével akarta az ablakon keresztül elhagyni az állomás területét. Az egyikük szökése sikeres volt, ő jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik. A másik férfi azonban balesetet szenvedett, mert a szökésnél használt lepedőt rosszul rögzítették.

A hivatal szerint a férfi "szándéka tehát távolról sem az öngyilkosságra irányult, és cselekedetét nem a rendőri intézkedéstől való félelem motiválta" tekintettel arra, hogy az esemény időpontjában rendőr nem is tartózkodott az állomás területén. A szökéssel a két afgán állampolgár a Görögországnak történő visszaadásról szóló hatósági döntés végrehajtását kívánta meghiúsítani - hívták fel a figyelmet.

A hivatal hangsúlyozza: a jelenleg Békéscsabán tartózkodó afgán állampolgárok nem mindegyike lehet érintett a Görögországnak történő átadásban. Ezt támasztja alá az a körülmény is, hogy az éhségsztrájkolók közül több személy esetében döntött úgy a hatóság, hogy Magyarország folytatja le az eljárást, és ezért ők átkerültek a nyitott befogadó állomásra. A többség ügyében pedig még nem fejeződött be az előzetes vizsgálati eljárás - jelezték.

Az eset kapcsán a BÁH szükségesnek tartja azt is kiemelni, hogy az Európai Unió illetékes szerve a közelmúltban vizsgálta meg Görögország menekültügyi gyakorlatát. Ennek során nem tárt fel olyan körülményt, amely azt támasztaná alá, hogy Görögország a menekültvédelem terén nem teljesíti az európai uniós normákból eredő kötelezettségeit - áll a közleményben.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ezzel szemben a magyar hatóság nem a menekültek védelmet szem előtt tartva jár el, ha afgán menedékkérőket küld vissza Görögországba. "A békéscsabai menekülttáborban tartózkodó afgán kérelmezők már jártak Görögországban, és inkább az öngyilkosságot vagy az éhségsztrájkot választják, mintsem a visszaküldést abba az uniós tagállamba, amelynek menekültügyi rendszere közismerten nem teljesíti az uniós standardokat" - írták az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben.

A jogvédők szerint a menedékkérők visszaküldése Görögországba emberi jogaik sérelmével jár, ezért a menedékkérelmüket itt kellene elbírálni. Szerintük a dublini rendelet azt is lehetővé teszi, hogy a BÁH bármikor úgy döntsön, hogy a másik tagországba való visszaküldés helyett inkább átvegye a kérelem megvizsgálását. "Ez egyfajta biztonsági szelep, amely adott esetben az EU-s tagországok hiányosságai és a menekültek védelme humanitárius szempontjai figyelembe vételére is lehetőséget ad" - mutattak rá.

Szerintük számos tekintélyes nemzetközi szervezet rendre felhívja a figyelmet arra, hogy Görögországban a menedékkérők nem számíthatnak arra, hogy tisztességes menekülteljárás keretében, emberhez méltó körülmények között bíráljak el kérelmüket, és tartaniuk kell attól, hogy jogellenesen visszaküldik őket abba az országba, ahol üldözés, kínzás vagy embertelen bánásmód várhat rájuk.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 2008 áprilisában tette közzé máig érvényben lévő álláspontját, amelyben felhívta az EU-tagállamokat arra, hogy a menedékkérők görögországi visszaküldése helyett inkább saját maguk vizsgáljak meg érdemben e kérelmeket - áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását