2024. június 18. - Arnold, Levente

Imádkozó csontvázakat találtak

Hét imádkozó szerzetes csontvázát tárták fel a skóciai Aberdeenben.
2009. április 8. szerda 20:07 - HírExtra
A kitűnő állapotban fennmaradt csontvázakra egy építkezést megelőző régészeti feltárás során bukkantak az egykori ferences rendi kolostor helyén - olvasható a news.scotsman.com hírportálon.

A ferencesek az 1460-as években telepedtek meg Aberdeenben, a középkori kolostort a XVI. században rombolták le, hogy helyén megépülhessen a város második egyeteme, az 1593-ban alapított Marischal College.

Alison Cameron régész szerint a lelet rendkívül érdekes. "Igen szokatlan, hogy hét személyt temessenek el együtt, s mindegyiküknek imára kulcsolják össze a kezét" - mondta.
A régész feltételezése szerint a szerzetesek nem sokkal a ferences rendi barátok letelepedése után hunyhattak el. Fogaik alapján meg lehet majd állapítani, hol nőttek fel. A stroncium 12 éves korig épül be a fogzománcba. Értéke ily módon megegyezik a környezet stronciumszintjével. Amennyiben valaki egy helyen élte le az életét, az érték megegyezik sírja környezetének stronciumszintjével, ha elvándorol, akkor eltérés tapasztalható.

Alison Cameron szerint a barátok csontozata majd arról is árulkodik, hány éves korban érte őket a halál, milyen betegségekben szenvedtek, s milyen volt az életük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását