2024. május 2. - Zsigmond

SZDSZ: jöjjön Bajnai!

Az SZDSZ Országos Tanácsa 62:21 arányban elfogadott határozatával megadta a felhatalmazást a párt ügyvivői testületének: támogathatja a jövendő kormányt abban az esetben, ha az előzetes várakozásoknak megfelelőnek tartják a kormányprogramot és a kormánylistát.
2009. április 6. hétfő 07:45 - HírExtra
Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ korábban azt kérte: a kormány programja alapvetően a Reformszövetség programján alapuljon, olyan változások történjenek a kabineten belül, amelyek egyértelműen szakértői válságkezelő kormányjelleget adnak annak.
Emellett azt kérték, hogy az új miniszterelnök itthon és külföldön is képes legyen bizalmat ébreszteni a magyar gazdaság iránt. Fodor Gábor véleménye szerint ezek a feltételek teljesülni látszanak.

A pártelnök a szavazás kapcsán elmondta, hogy immár az SZDSZ összes döntéshozó testülete megadta a felhatalmazást a megalakuló válságkezelői kormány támogatására.
Kérdésre válaszolva megerősítette, továbbra sem szeretnének kormánytagokat megnevezni, ugyanis támogatást tudnak adni a kormánynak, de nem kívánnak koalíciót létrehozni.

Elmondta azt is, a vita során senki nem jelezte, hogy szeretne kilépni a pártból vagy a frakcióból. Gulyás Józsefről, Béki Gabrielláról és Velkey Gáborról, akik korábban jelezték, hogy nem tudják támogatni Bajnai Gordont, még nem lehet tudni, hogyan fognak dönteni, aláírják-e a miniszterelnök-jelölt által kért politikai szándéknyilatkozatot - közölte a pártelnök. Fodor Gábor azt mondta, nem gondolja, hogy egy ilyen esetben az SZDSZ-nek szankciókban kell gondolkoznia. Hozzátette, reméli, hogy meg lehet győzni a képviselőket.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Szent-Iványi István egy kérdésre válaszolva elutasította azt a felvetést, hogy az igen és a nem voksoknak közük lenne a Kóka János és Fodor Gábor támogatói közötti vagy a generációs ellentéthez. Megjegyezte, hogy ő maga is nemmel szavazott.

Fodor Gábor elmondta, hogy a Bajnai Gordon által kért politikai nyilatkozatot valamikor a jövő héten írják alá.

A Kóka János frakcióvezető által az országos tanács tagjainak írt levelet kommentálva közölte, nem volt könnyű időszak, ami az SZDSZ mögött áll, amikor véleménye szerint sok sikerrel szembenézhettek, de voltak kudarcaik is. Mint mondta, nem ért egyet Kóka János értékelésével, de véleménye szerint a szabad demokratáknak az adja az erejüket, hogy egy demokratikus párt.

Egy másik kérdésre elmondta, hogy miniszterjelölti nevek még nincsenek, de bízik abban, hogy a szükséges időben megkapják a tájékoztatást a miniszterelnök-jelölttől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását