2024. május 4. - Mónika, Flórián

ENSZ ülés a koreai rakéta miatt

Határozat nélkül ért véget az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyet az észak-koreai rakétaindítás ügyében tartottak helyi idő szerint vasárnap délután New Yorkban.
2009. április 6. hétfő 10:55 - HírExtra
A testület 15 tagállama megegyezett arról, hogy folytatja az egyeztetést a megfelelő válaszlépésről - jelentette be Claude Heller, a BT-ben elnöklő Mexikó ENSZ-nagykövete. Diplomaták a közel háromórás tanácskozás után elmondták, hogy a tagállamok megosztottak voltak a kérdésben. Egy névtelenséget kérő forrás szerint a nyugati államok az észak-koreai rakétaindítás határozott elítélését szorgalmazták, arra hivatkozva, hogy az megsértette az 1718-as BT-határozatot, amely megtiltotta Észak-Koreának ballisztikus rakéta felbocsátását.

Ugyanakkor öt másik ország - köztük Kína és Oroszország - nyugalomra intett, és arra figyelmeztetett, hogy nem szabad veszélybe sodorni az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott hatoldalú tárgyalásokat. Az orosz és kínai diplomaták - líbiai, ugandai és vietnami kollégáikkal együtt - amellett is érveltek, hogy minden országnak jogában áll békés célú űrkutatást folytatni.

"Nagyon kényes helyzetben vagyunk" - mondta az ülés után Csang Jeszuj kínai nagykövet. "Álláspontunk szerint minden érintett országnak visszafogottságot kell tanúsítania, és tartózkodni kell minden olyan lépéstől, amely tovább fokozhatja a feszültséget" - tette hozzá.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet elmondta: a tárgyalásokat a következő napokban is folytatják, hogy megegyezés szülessen egy "világos és határozott válaszlépésről".

Észak-Korea azt állította, hogy vasárnap sikeresen Föld körüli pályára állította távközlési műholdját. Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerint azonban a műhold a Csendes-óceánba zuhant. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azt gyanítja, hogy a műholdfellövés célja valójában a nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéta kipróbálása volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását