2024. május 25. - Orbán

Minden ötödik ember munkanélküli lesz?

Spanyolországban is egyre mélyebb a válság, az előrejelzések szerint az év végéig minden ötödik aktív kereső munkanélküli lesz.
2009. április 4. szombat 11:15 - HírExtra
Madrid azonban a válságot használja ki, hogy megszépüljön. Éppen a Zapatero-kormány válságkezelő programjaként néhány hete meghirdetett nagy közmunkák részeként Alberto Gallardón polgármester ambiciózus szépítésbe kezd, amely a következő hónapokban átalakítja a spanyol főváros leghíresebb és legkedveltebb turisztikai látványosságait.

Mint az ABC című madridi napilap kiszámolta: az év végéig 70 ezer négyzetkilométernyi, azaz hét futballpályányi gyalogosterület áll majd a helyiek és a látogatók rendelkezésére a spanyol főváros szívében.

Ennek kettős célja van: hatalmas sétálóterületet akarnak létrehozni a város közepén a királyi palotától a parlamentig, a Plaza Mayortól a Callaóig és a legdivatosabb madridi bevásárló utcáig, a Calle Fuencarralig, és egyúttal teljes egészében helyre akarják állítani a Puerta del Sol, Madrid "nulladik kilométerének" központi szerepét és régi fényét.

Jelenleg a gyalogoszónák foltokban jelentkeznek a főváros térképén, négy terület körül: ilyen a romantikus Plaza de Oriente, az Arenal, a régi madridi korzó, az impozáns Plaza Mayor és a Calle Preciados bevásárlóutca. Gallardón polgármester legnagyobb vállakozása a Puerta del Sol, a város igazi szívének átalakítása. A félholdalakú hatalmas tér sétálóövezet lesz, csupán autóbuszok és taxik számára tartanak fenn egy útsávot.

Visszatelepítik a régi utcaköveket és a híres bronz medveszobrot, amely a Madridot szimbolizáló fához támaszkodik, áthelyezik "stratégiai pozícióba", a Tio Pepe híres óriás hirdetőtáblája alá. A munkálatok 4,6 millió euróba (1, 4 milliárd forint) kerülnek. A híres tér, amelyen négy éve felfordulás van egy új metróállomás építése miatt, decemberre fog újjászületni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását