2024. május 19. - Ivó, Milán

Közös Európának központi pénztár?

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei körében továbbra sincs egyetértés abban, hogy az egységes pénzpiacot egyetlen központból irányítsák és felügyeljék-e
2009. április 4. szombat 19:25 - HírExtra
"A tanácskozás megmutatta - s ebben egyetértés volt - hogy Jacques de Larosier-nek, a Nemzetközi Valutaalap volt főnökének jelentése jó alap a vita további folytatására. A részletekben továbbra is eltérő az egyes országok véleménye" - jelentette ki a tanácskozás utáni sajtóértekezleten Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter.

Zdenek Tuma, a cseh jegybank elnöke szerint a nemzeti pénzügyi felügyeletek szerepét azonban senki sem kérdőjelezte meg. "Nem volt az az érzésem, hogy valaki megkérdőjelezte volna a pénzügyek nemzeti felügyeleti elvét" - mondta újságírók előtt Tuma. Ugyanakkor elismerte: több állam és jegybanki szakértő valóban azt szeretné, ha az európai pénzpiacot egy helyről szabályoznák és ellenőriznék.

"Mindnyájan egyetértettünk abban a diagnózisban, hogy a közelmúltban a magánpénzintézetek hibás döntéseket hoztak. A szabályozás és a felügyelet csődöt mondott" - közölte újságíróknak nyilatkozva Joaquín Alumnia, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági főmegbízottja.

A miniszterek megállapodtak abban, hogy megvárják az Európai Bizottság javaslatát a pénzügyi szektor új szabályozására és felügyeletére. Alumnia szerint az elképzelés részleteit májusban hozzák nyilvánosságra.

Az uniós pénzügyminiszterek a prágai fórumon megvitatták a londoni G20-as csúcstalálkozó legfőbb következtetéseit is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását