2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz alánézne Sorosnak

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz a Soros-cég tavaly októberi, az OTP-t ért tőzsdei támadása miatt - jelentette be Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője szombaton Budapesten.
2009. április 4. szombat 12:05 - HírExtra
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatának eredménye szerint a Soros Fund Management állt az OTP elleni, tavaly október 9-i tőzsdei támadások mögött. Ugyanebben az időszakban a magyar fizetőeszköz ellen is "összehangolt spekuláció folyt, ami a forint erős gyengülését eredményezte" - mutatott rá a fideszes politikus a sajtótájékoztatón.

Cser-Palkovics András közlése szerint ez a támadás csökkentette az ország iránti befektetői bizalmat, a legnagyobb magyarországi bank tőzsdei árfolyamának esése veszélyeztette a bankrendszer stabilitását és a kisbefektetők megtakarításait.

A Soros-cégre a PSZÁF által kirótt pénzbírság "szükséges, de nem elégséges lépés volt", a Fidesz ezért hétfőn azt javasolja a parlamentnek, hogy az ügy további részleteinek tisztázása érdekében a legközelebbi ülésén fogadjon el egy országgyűlési határozatot a vizsgálóbizottság létrehozásáról - fogalmazott a helyettes szóvivő.

Elmondása szerint a vizsgálatnak ki kell terjednie arra, hogy a PSZÁF határozatában szereplőkön kívül milyen más piaci szereplők vettek részt az OTP elleni támadásban, kinek a megbízásából járt el a Soros Fund Management, ki volt "a PSZÁF által közelebbről meg nem nevezett londoni székhelyű befektetési szolgáltató", és milyen szerepe volt az OTP elleni támadásban.

Ezen kívül vizsgálni kell, hogy mulasztott-e a kormány, illetve a pénzügyi kormányzat az OTP elleni tőzsdei támadások során, meg tudta-e volna akadályozni akkor a támadást, illetve "állt-e a rendelkezésére olyan eszköz, amellyel gyorsan reagálhatott volna". Azt is meg kell fontolni, hogy "milyen formában lehet egységesen fellépni az OTP kisrészvényesei nevében, hogy őket a veszteségeikért kártalanítsák" - sorolta Cser-Palkovics András.

Az ellenzéki párt helyettes szóvivője megemlítette: szintén meg kell vizsgálni, hogy tavaly szeptembertől "az ügyben érintett piaci szereplők részt vettek-e a hazai deviza kereskedelmében, illetve milyen szerepet töltöttek be a piaci forgalom befolyásolásában". Azt is meg kell ugyanakkor állapítani, hogy "van-e összefüggés az OTP meggyengítése és a Mol részvényeit érintő, közelmúltban történt tranzakció között" - mondta.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását