2022. augusztus 19. - Huba

A PSZÁF kemény büntetést rótt ki a vezető bankra

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 10 millió forintra bírságolta a K and H Bank Zrt.-t, egyben az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására szólította fel - közölte a PSZÁF.
2009. április 3. péntek 10:45 - HírExtra
A közlemény szerint a tőkepiaci törvény alapján kiszabható maximális bírság indoka többek között az, hogy a felügyeleti vizsgálat a banknál több olyan összefüggő hiányosságot tárt fel, amelyek nagyszámú befektető részére téves következtetések levonására adhattak lehetőséget a szerződéskötéskor, illetve a futamidő alatt.

A felügyelet befektetői jelzések nyomán a CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált kötvények értékesítése kapcsán azt vizsgálta, hogy a bank az értékpapírok esetében a szerződéskötést megelőzően, és a befektetések időtartama alatt megfelelően eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségeinek.

A bank a belga anyavállalatától átvett CDO termékeket értékesített, illetve maga is kibocsátott olyan kötvényeket, amelyek kifizetései a cégcsoport korábbi kibocsátású CDO kötvényeitől függtek.

A KBC-csoport a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám a közlemény szerint egy hitelminősítő intézet leminősítését követően a bank ezt egyoldalúan - a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően és előzetes értesítés nélkül - megszüntette. A PSZÁF szerint ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt.

A bank korábbi ügyféltájékoztatása szerint a kötvények "állampapírszintű kockázattal" fizetnek "azoknál magasabb kamatot". A felügyelet szerint ez azonban félrevezető volt, mivel a bank nem jelezte az ügyfeleknek, hogy az azonos kockázat alatt a független hitelminősítő szervezetek módszertanai szerinti megegyező kockázati besorolását ért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását