2024. április 29. - Péter

Mindenki a first lady-t akarja

Jackie Kennedyéhez hasonló várakozás övezi Michelle Obama európai szereplését; az amerikai first lady nyolc nap alatt öt ország kilenc városában és három nemzetközi tanácskozáson mutatkozik be férje kíséretében, hivatalos programja szerdán kezdődött.
2009. április 1. szerda 15:46 - HírExtra
Az amerikai elnök feleségének szerdai öltözéke közel olyan érdeklődést váltott ki a sajtóban, mint maga a csütörtökön kezdődő londoni G20 világgazdasági tanácskozás. Michelle Obama a brit miniszterelnök felesége, Sarah Brown oldalán látogatott el egy rákközpontba, amely fennállásának első évfordulóját ünnepelte.

A first lady a korábban beharangozott visszafogott stílusú öltözéket, világoszöld szoknyát és J. Crew által tervezett krémszínű kardigánt viselt gyöngy kiegészítőkkel. Beszámolók szerint az amerikai elnöki pár külön hangsúlyt fektet arra, hogy a gazdasági krízis idején öltözékük ne legyen túlságosan fényűző.

A rákközpontban Michelle Obama elfújta a gyertyát a létesítmény első születésnapjára készített süteményen, majd beszélgetést folytatott a központban kezeltekkel. "Rendkívül természetes, és könnyű vele beszélgetni" - mondta egy mellrákból gyógyuló 32 éves nő, akinek tünetmentességéhez a first lady külön gratulált. Az intézetből távozó elnökfeleséget Obama, Obama! kiáltásokkal üdvözölték az épület előtt állók.

Az este folyamán Michelle Obama részt vesz a G20 tanácskozást felvezető díszvacsorán, amelyre Sarah Brown a tanácskozáson résztvevő állam- és kormányfők partnereik mellett művésznők, üzletasszonyok, és egy neves pszichológusnő is megjelenik. Londoni tartózkodásuk alatt az amerikai elnöki házaspár audiencián II. Erzsébet brit uralkodóval is találkozik.

A first lady menetrendjébe az április 3-4-i NATO-tanácskozás idejére is került érdekes program, Strasbourgban Nicolas Sarkozy francia elnök feleségével, Carla Brunival tekinti meg a város lenyűgöző katedrálisát, valamint a székesegyházat építő és működtető Notre Dame (Miasszonyunk) rend restaurációs műhelyeit. A látogatásra a Strasbourgban és a németországi Khelben sorra kerülő NATO-csúcson résztvevő állam- és kormányfők feleségei is hivatalosak.

Michelle Obama az Európai Unió vezetőivel való prágai találkozóra és törökországi látogatására is elkíséri férjét. A szupersztárként kezelt házaspárt - a visszafogottság jegyében - több százan, tanácsadók, testőrök, katonák, orvosok, szakácsok, és a titkos szolgálat emberei kísérik el, a népes kíséretről azonban az elnöki hivatal nem kívánt tájékoztatást adni. Így megválaszolatlanul maradt az a kérdés is, hogy vajon az elnöki párral tart-e Michelle Obama új hollywoodi fodrásza, Johnny Wright is.

Bár a politikusfeleségek közül kétségtelenül Michelle Obama a legnagyobb sztár a sajtó körében, nagy érdeklődés övezi Veronica Lario olasz first ladyt, a mexikói elnökfeleségek közül elsőként politikai pályára lépett Margarita Zavalát, a kanadai miniszterelnök motorok iránti vonzalmáról ismert hitvesét, Laura Harpert, valamint a spanyol kormányfő új Carla Bruniként emlegetett feleségét, Sonsoles Espinosát.

Akad azonban két nő a "politikai roadshowban", akik nem vesznek részt a feleségek színes programjában: Angela Merkel német kancellár, és Cristina Fernández de Kirchner argentin államfő a tárgyalásokon képviseli hazáját. Egyikük férje sem utazik el a tanácskozásokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását