2024. május 3. - Tímea, Irma

Felgyújtották a természetvédelmi területet

Feltehetően gyújtogatás következtében leégett egy Kolozsvár közelében lévő természetvédelmi terület egyötöde, súlyos károkat okozva a Romániában szigorúan védett és éppen márciusban virágzó keleti egyhajúvirág egyik élőhelyén.
2009. április 1. szerda 14:10 - HírExtra
A feltehetően szombaton elkövetett, 30–60 ezer lej (2,1-4,2 millió forint) értékű pénzbírsággal vagy 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető gyújtogatás a tűz által nem érintett, de a közelben lévő zsenge virághajtásokat is károsította - írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

A Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területeken elkövetett természetkárosításra a területeket 2006 óta a kezelő Zöld Erdély Egyesület önkéntesei fedezték fel. Értesítették a kolozsvári környezetvédelmi őrséget, az apahidai polgármesteri hivatalt és feljelentést tettek a rendőrségen.

A keleti egyhajúvirágot (Bulbocodium versicolor) 1845-ben Brassai Sámuel fedezte fel a kolozsvári Szénafüveken, ahol 1932-ben hozták létre az első természetvédelmi területet. A posztglaciális sztyeppmaradványként számon tartott növényritkaságot Romániából mindeddig csupán Kolozs megye néhány pontján, illetve a moldvai Vászló (Vaslui) mellett találták meg.

A lilás színű, kikericshez hasonló virág hat lepellevele különálló, bibeszálai majdnem teljes hosszában összenőttek - innen az "egyhajú" elnevezés. 2007 márciusában a Zöld Erdély Egyesület felmérte a hagymás virág állományát. Összesen 1055 tövet számláltak meg. Az idén csak a tavalyi populáció felét sikerült megtalálniuk az hosszú tél miatt késve virágzó állományból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását