2024. május 2. - Zsigmond

Bajnai javulást hozhat, de messze még a cél

További intézkedésekkel is a GDP 3 százaléka felett lesz az idén az államháztartás hiánya az OTP elemzői szerint.
2009. április 1. szerda 19:10 - HírExtra
Az OTP szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az eddig bejelentett 200 milliárd forintos kiadásmérséklés kevésnek bizonyulhat a 2,9 százalékos hiánycél teljesítéséhez.

A kormányzati szektor hiánya a GDP 3,4 százalékát érte el a KSH statisztikája szerint tavaly, a szám a decemberi konvergencia programnak megfelelő ugyan, de belső szerkezetében az akkori előrejelzéseknél lényegesen kedvezőtlenebb, mivel a jövedelmekhez kapcsolódó bevételek elmaradtak a prognózisoktól - fűzik hozzá.

A jelenlegi legvalószínűbb, de még mindig bizonytalanságot jelenő forgatókönyv szerint az MSZP és az SZDSZ várhatóan Bajnai Gordont választja majd meg miniszterelnöknek. A nem-pártpolitikus valószínűleg megpróbál majd további megtakarításokat elérni a költségvetésben - jegyzik meg.

Bajnai a nyilvánosságra került információk szerint 2010-ben mintegy 600 milliárd forinttal mérsékelné a költségvetési kiadásokat a középtávú költségvetési tervhez képest. Ez mintegy 100 milliárd forinttal jelentene többet, mint a Gyurcsány-kabinet által felvázolt intézkedések.

Megjegyzik azt is, hogy a jelenlegi gazdasági visszaesés mellet folytatott költségvetési politika prociklikus, ami tovább növeli a recesszió méretét. Korántsem tartják azonban biztosnak, hogy a jelenlegi struktúrák mellett a hiánycél módosítása hosszabb távon kedvezőbb eredményt jelentene. A hiánycél módosítás előfeltétele kell legyen a strukturális reformok előírása - fogalmaznak.

A sajtóban napvilágot látott elképzelések azonban mégis számottevő előrelépést jelenthetnek az OTP elemzői szerint a Gyurcsány-féle tervekhez képest - fűzik hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását