2024. június 1. - Tünde

Az elnök élvezi elődje bizalmát

Mindenben támogatja Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) volt elnöke Kozma Györgyöt, a testület új vezetőjét, aki az LB közigazgatási kollégiumvezetőjeként szerdától látja el elnöki jogkörben a teendőket. Lomnici Zoltán hozzátette: nem vállalná újra a Legfelsőbb Bíróság vezetését.
2009. április 1. szerda 12:11 - HírExtra
A posztjáról tavaly júniusban távozott LB-elnök azzal összefüggésben nyilatkozott az MTI-nek, hogy szerdától sem megválasztott elnöke, sem pedig elnökhelyettese nincs a Legfelsőbb Bíróságnak.

Lomnici Zoltán szerint a nemzetközi és a magyar bíráskodás történetében is egyedülálló helyzet, hogy Magyarországon kilenc hónapja nincs elnöke az LB-nek, szerdától pedig elnökhelyettese sem. Hozzátette, a közeljövőben részt vesz a száz tagállamot tömörítő nemzetközi bírói szervezet ülésén - mint igazgatótanácsi tag -, és "nagyon csodálkozna", ha a magyar bíróságok helyzete nem kerülne szóba. Mint fogalmazott, az elmúlt kilenc hónapot olyan jelenségek kísérték, amelyekre korábban nem volt példa.

A tudósítások hatalmi harcokról, aláírásgyűjtésről, vezetők elleni fegyelmi eljárásokról szóltak. Ezeknek a jelenségeknek a hátterében véleménye szerint az áll, hogy megindultak a hatalmi harcok. Példaként említette, hogy első ízben került sor arra, hogy egy politikai hetilapban az LB elnökhelyettese nyilvánosan bírálja a köztársasági elnököt.

A kilenc hónapnak azonban voltak hasznosítható tapasztalatai is, például az, hogy kiderült: a kétharmados törvények módosítása nélkül a bírósági szervezetben semmilyen reformot nem lehet végrehajtani - hangsúlyozta. Arra, hogy álláspontja szerint mikor lesz megválasztott elnöke az LB-nek, azt mondta: felelős politikusok nyilatkoztak úgy, hogy ebben a parlamenti ciklusban várhatóan már nem lesz új elnökválasztás, de a reformok sorsa is erősen függ választásoktól. Mint megemlítette, az egyik tekintélyes ellenzéki szakpolitikus tavaly úgy nyilatkozott, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Ez alapján - Lomnici Zoltán szerint - az a következtés sem kizárt, hogy "ha az országgyűlési választási eredmények úgy alakulnak", megfontolják az OIT megszüntetését, vagy jelentősen csökkentik a szerepét. "Bízunk abban, hogy a kijelölt kollégiumvezető fékezni tudja azokat a rendkívül káros folyamatokat", amelyek az elmúlt kilenc hónapban jellemezték az LB-t - mondta.

Nehezíti Kozma György helyzetét, hogy vitatják működésének jogszerűségét - vélekedett, ugyanakkor hozzátette: meggyőződése, hogy a közigazgatási kollégiumvezető nem hatalomvágyból, hanem felelősségtudatból vállalta a feladatot, "hiszen valakinek vinnie kell az ügyeket". "A magam részéről minden támogatást megadok a részére" - fogalmazott Lomnici Zoltán. Emlékeztetett arra, hogy még elnöksége idején megkérdezték tőle, ha az államfő felkérné az LB elnöki posztjára, vállalná-e.

Lomnici Zoltán azonban nyilatkozatában közölte: még elnökként rögzítette, hogy "udvariasan, de határozottan visszautasítaná". Arra a felvetésre, hogy Kozma György kedden azt mondta az MTI-nek, hogy a Legfelsőbb Bíróságon nincs hatalmi harc, Lomnici Zoltán úgy reagált: Kozma György ezt nyilvánvalóan úgy értette, hogy semmilyen ambíciót nem támaszt az elnöki posztra, nem vesz részt a harcokban. Hiszen - folytatta Lomnici Zoltán -, ha megnézzük az elmúlt napokat, például azt, hogy a kollégiumvezető és a leköszönő elnökhelyettes között nyílt csata zajlott, akkor látható, hogy durva és erőteljes harcok jellemezték az elmúlt időszakot.

Kozma György a kedden nyugdíjba vonuló Kaposvári Bertalan elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettestől vette át a vezetői feladatokat. A LB-nek tavaly június óta nincs elnöke, az államfő eddigi két jelöltje ugyanis nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget a parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását