2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem szükséges állami támogatás az atomerőmű bővítéséhez

A paksi atomerőmű bővítése az állam támogatása nélkül, tisztán üzleti alapon is megvalósítható - mondta a KPMG Tanácsadó Kft. szakértője.
2009. március 31. kedd 22:35 - HírExtra
Kiss Péter előadásában kifejtette: az új atomerőművi blokkok építéséhez szükséges tőke biztosításának módjára számos példa van a világban, de a legszerencsésebb esetben pénzügyi és stratégiai befektetők, valamint a nagyfogyasztók és a beszállítók is támogatják a projekt megvalósulását. Hangsúlyozta: a jelenlegi pénzügyi, gazdasági válság nem akadályozza a paksi atomerőmű tervezett kibővítésének finanszírozását, mivel a szükséges források előteremtésére legkorábban csak a legalább 5-6 éves tervezési fázis végén van szükség.

Süli János a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója aláhúzta: az erőmű szakembereinek előzetes felmérései szerint technológiailag nem lehet akadálya a létesítmény bővítésének, ezért elsősorban a finanszírozás részleteinek kialakítása kérdéses.

Az Országgyűlés hétfőn megadott elvi hozzájárulásával az "első akadályt" sikerült legyőzni - emelte ki Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese. A parlament döntése után azonban a társadalmi vita sem marad el az ügyben, mivel az új blokkok környezetvédelmi engedélyeztetése alatt országos, illetve - az érintett országok igénye esetén - nemzetközi közmeghallgatást kell tartani a kérdésben - mutatott rá a szakember. Hamvas István aláhúzta: az új blokkok megépítéséről szóló "valódi döntést" csak a technológiai tervezési folyamat lezárulta, illetve a finanszírozási megoldódások tisztázódása után lehet meghozni.

Aszódi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) energetikai bizottságának elnöke hozzátette: a nemzetközi tapasztalat szerint egy atomerőművi blokk felépítése átlagosan 6 évbe telik, ami azt jelenti, hogy a paksi atomerőmű kibővítése 10-12 év múlva valósulhat meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását