2024. május 4. - Mónika, Flórián

Határsértőket és kábítószert fogtak a razzián

Eredményes volt az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex által szervezett Neptun 2009 elnevezésű akció a magyar-szerb határszakaszon:
2009. március 30. hétfő 12:26 - HírExtra
Az uniós állampolgárok szabad mozgásának biztosításához a külső határokon jól működő ellenőrzés szükséges, s ebben a közös munkában mindenkinek részt kell vennie - mondta a nyugalmazott dandártábornok az akció eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a Neptun 2009 akció mintegy egymillió eurós költségét a Frontex ügynökség fedezi.

A külföldről érkezett szakemberek és technikai eszközök bevonásával végrehajtott, hétfőig tartó akció még négy további kéthetes szakasszal folytatódik. A határ ellenőrzésére érkeznek majd helikopterek Budapestről, illetve Németországból, valamint bevetnek egy speciális repülőgépet is Luxemburgból - tudatta a szakember.

Lukács János, Csongrád megyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy a kéthetes akcióban a magyar határrendészek mellett tíz uniós tagország szakemberei vettek részt. A magyar-szerb határ megyét érintő szakaszán 87 határsértőt - szerb és koszovói állampolgárok mellett afgán, iráni és macedón migránsokat - fogtak el. Őrizetbe vettek két embercsempészt és találtak összesen 14,5 kilogramm kábítószert.

Tavaly az előző esztendőhöz képest másfélszer több - csaknem ezerötszáz - határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében, és elfogtak ötven embercsempészt is - tudatta a dandártábornok.

Dávid Károly, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány elmondta: a Neptun 2009 akció első ütemében csaknem nyolcvan, tiltott határátlépést elkövető embert fogtak el.
A dandártábornok közlése szerint a magyar-szerb határszakaszon erősödik az illegális migráció. Tavaly az első negyedévben a százat sem érte el az elfogott határsértők száma, az idén pedig már több mint 450 személyt tartóztattak föl.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását