2024. április 26. - Ervin

Megkezdték a bank felvásárlását

A német állam 8,7 százalékos részesedést vásárol a pénzügyileg megrendült Hypo Real Estate (HRE) bankban, a cég feletti teljes ellenőrzés megszerzésének első lépéseként. A tulajdonhányad megszerzése a kormány úgynevezett SoFFin pénzpiaci stabilizációs ala
2009. március 29. vasárnap 15:06 - HírExtra
A SoFFin a 8,7 százalékos hányadhoz 20 millió új Hypo RE-részvény vásárlásával jut hozzá 60 millió euróért. Közel egy hete döntött úgy a Bundestag, hogy Németország háború utáni történetében először ismét lehetővé válik egy bank államosítása. A hivatalosan a pénzpiac stabilizálását célzó törvény szerint ugyanakkor a súlyos pénzügyi helyzetbe került pénzintézetek államosítása, illetve a részvények kisajátítása csakis a válság elhárítását célzó legutolsó eszközként jöhet szóba.

A tervezet még a Bundesrat április elejei szavazására vár, s jóváhagyás esetén azonnal életbe lép. Ugyanakkor az előirányzat szerint csak június végéig lesz érvényben, mintegy jelezve: az intézkedés mindenekelőtt a Hypo Real Estate (HRE) bank összeomlásának megakadályozását célozza.

A HRE eddig 102 milliárd euró állami garanciát kapott, de pénzügyi helyzete változatlanul ingatag. Talpon maradását csakis az adófizetők pénzéből nyújtott támogatásnak köszönheti. A német kormány ugyanakkor attól tart, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó intézet csődje feltartóztathatatlan lavinát indíthatna el, s az egész bankrendszer összeomlásához vezethetne.

A kormány szándéka szerint az érintett bankokat, illetve pénzintézeteket ismét magánkézbe kell visszaadni, ahogy helyzetüket tartósan sikerül stabilizálni. A részvénytulajdonosokat az esetleges államosítás során kártalanítják, s ezen túlmenően biztosítják számukra azt a jogot, hogy a szanálás után a részvényeket visszavásárolhatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását