2024. május 7. - Gizella

Már a szlovákokat is aggasztja a Fidesz

A legerősebb szlovák kormánypártot aggasztja a Fidesz programja és elnökének Orbán Viktornak fellépései - jelentette ki Boris Zala, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselője.
2009. március 29. vasárnap 19:52 - HírExtra
"Negatív tapasztalatunk van azzal kapcsolatban, hogy (a Fidesz) mindig megpróbálkozott beavatkozni a Szlovák Köztársaság belügyeibe" - jelentette ki Zala a szlovák közszolgálati televízió vitaműsorában. Példaként megemlítette, hogy az Orbán kormány idején született meg a kettős állampolgárság kérdése, amely szerinte bizonytalanságot teremthet abban, hogy a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek mely ország állampolgárai.

Zala azt is állította, hogy a Fidesz soha nem ítélte el a Magyarországról Szlovákiába átterjedő szélsőségeket. "Természetesen ezt bizonyos fenyegetettségként kell értékelnünk" - szögezte le.

"Szlovákiában ezekben a napokban divat ijesztgetni az embereket" - jegyezte meg vitapartnere, Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke. Aláhúzta: Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöke, s ez a párt "soha nem engedné meg, hogy szélsőséges nézeteket valló személy legyen az alelnöke". Berényi emlékeztette vitapartnerét, hogy a Fidesz például azonnal elhatárolódott a Nemzeti Őrsereg királyhelmeci felvonulásától. Ugyanakkor nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a "Smer koalíciós partnere" (a Szlovák Nemzeti Párt) félfasisztának nevezte a Fideszt.

"Meg kellene mondani a koalíciós partnernek, hogy másképp fejezze ki magát annak a pártnak a címére, amely feltehetően megnyeri a választást, s feltehetően kormányfőt ad. Robert Ficónak (a szlovák miniszterelnöknek) valószínűleg tárgyalnia kell majd Orbán Viktorral" - jelentette ki az MKP alelnöke a vitában.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban Berényi kifejtette: a Fidesz ezt a kárpátaljai és a vajdasági magyarok esetében szorgalmazza. Ukrajna és Szerbia nem tagjai az Európai Uniónak, így az ottani magyarok nehezen jutnak be Magyarországra. A szlovákiai magyarok számára ez nem téma, mert uniós állampolgárként szabadon tanulhatnak és dolgozhatnak Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását