2022. augusztus 14. - Marcell

Nyáron eljön a Balaton reneszánsza?

Több balatoni szállodában is 10-15 százalékkal csökkent a vendégforgalom az előszezonban, de a bevételkiesésük még ezt az mértéket is meghaladja az árengedmények és akciók miatt.
2009. március 27. péntek 08:25 - HírExtra
Ennek ellenére az MTI tudósítója által megkérdezett szállodai vezetők jó vendégforgalomra számítanak, igaz a válság hatására csökkenő fizetőképes keresletet, és az olcsó magánszálláshelyek reneszánszát vetítik előre a Balatonnál. Húsvétkor azonban teltházra számíthatnak az előfoglalások alapján az MTI által megkérdezett balatoni szállodák.

Hoffmann Henrik, a siófoki négycsillagos Hotel Residence vezérigazgatója úgy fogalmazott, az idei előszezoni foglalás csak árnyéka a tavalyinak. Míg tavaly az első negyedévben 65 százalékos volt a szálloda kapacitáskihasználtsága, az idén ez 50 százalék alatt maradt. Ehhez képest a második negyedévben javulás várható, már most növekszik a telítettség. A tavalyi forgalom elérésére azonban már nincs esély - tette hozzá. A vezérigazgató, aki a mintegy kétszáz helyi szolgáltatót tömörítő Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke is úgy látja: helyzetük általánosnak mondható a térségben.

További nehézséget okoz a Balaton környékén, hogy sok az újnak mondható szálloda - ilyen az öt éves a Residence is - amelyek működését hosszú lejáratú devizahitel-törlesztés is terheli. Emiatt és a kényszerű vendégcsalogató akciók miatt a szállodák gyakorlatilag felélték a tartalékaikat.

"Magunkban pánikolunk, és előrefelé menekülünk"- fogalmazta meg helyzetüket megjegyezve, hogy a nyári szezon némi enyhülést ígér. Azért számítanak csak "némi" javulásra, mert a válság miatt az egynapos turizmus fellendülése, és az olcsó magánszálláshelyek reneszánsza várható a Balatonnál - tette hozzá.

A siófoki Hotel Azúr marketing igazgatója Sternóczky Balázs 10 százalékos vendégforgalom csökkenésről számolt be az előszezonban, amit alapvetően a céges foglalások visszaesése okozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását