2024. április 27. - Zita

Már megint nem gondolkodnak odafenn...

Míg egyesek kockázatos befektetésekkel, addig mások jól csengő, de kivitelezhetetlen ötletekkel rontják el az eddig állítólag remekül működő erdőipart. Állami cégek ellen indult vizsgálatok, és átgondolatlan bankprémiumok.
2009. március 26. csütörtök 07:40 - Pásztor Balázs
Törzs - faipar és kockázat

EU
Az Európai Unió most támogatja erdősítést, csak a szaporító anyagot kell fizetni, ami egy hektárnyi tölgyerdőhöz mintegy egymillió forintba kerül. A bevételek azonban már tíz év múlva jelentkeznek, és nem száz év múlva, amikor a gazda kifűrészeli a fát. (Ulrich József)
Gráf József földművelésügyi miniszter még a klímacsúcson beszámolt arról, hogy az erdőgazdálkodásban minden a legnagyobb rendben megy: a valaha 1,1 millió hektárnyi erődterület mára kétmillió fölé ment, és több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak. Aztán valahogy sorban érkeztek a hírek: ide is ömlik a gond, kell a segítség.

Elsősorban arra gondolunk, amit a Népszabadság meglebegtetett: négy állami erdőgazdaság nagyot akart markolni, aztán a végén csak adósságot fogott. Ugyanis tavaly nyáron olyan határidős deviza-tranzakciókat indítottak, amik a forint mélyrepülésével jelentős veszteségbe csaptak át. Emiatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. belső vizsgálatot indított ellenük.

Elsősorban arra a kérdésre próbálnak választ keresni, hogy a remélt nyereség miatt aránytalanul nagy volt-e az érintett erdőgazdaságok kockázatvállalása, és ha igen, akkor van-e személyi felelőse a történteknek. A vizsgálat lezártáig egy vezetőt sem vonnak felelősségre, ám több vezető szabadságot vett ki, amíg az ügynek vége nem lesz.

Ág - szomszédban is erdőgondok

Ha valaki azt gondolná, hogy csak nálunk van gond az erdősítéssel, tekintsük át egy kicsit a szomszédba, Romániába. Januárban még az kavart nagy port, hogy a kivágott fákat a törvény ellenére nem pótolták, így 30 ezer hektárt teljesen újra kell erdősíteni, 95 ezer hektáron pedig a ritkítások nyomán keletkezett hiányt kell pótolni. Csakhogy a válság miatt nincs sok pénz, így Vasile Lupu, az erdőgazdálkodási minisztérium államtitkára a sarkára állt, és kijelentette: ”az erdősítés költségeit természetesen a terület tulajdonosának kell állnia. Amennyiben nem áll módjában fizetni, lefoglaljuk az ingatlanjait és a vagyonát”.

Aztán a Csíkszeredai Erdészeti Hivatal pedzegette, hogy a gazdasági válság előidézte likviditáshiány erősen veszélyezteti a tervezett faültetéseket, így nem ártana némi segítség. Az erdészet hagyományos ügyfelei nem kapnak megrendelést, így ők sem vesznek faanyagot az erdészettől, amelynek így nem lesz elég pénze - az akció 2 millió lejbe kerülne. Ám bármi is van a világ más pontjain, csak hazai jelenség az ekkora gyökérség.

Átgondolatlan ígéretek

Gyurcsány Ferenc még 2008-ban kérte arra az állami cégek vezetőit, hogy prémiumaikat utalják el egy bankszámlára, és abból a pénzből 4100 hektár erdőt telepítenének, ami koránt sem mellesleg több mint 600 embernek adna munkalehetőséget. Csakhogy a bankszámlán a várt 700 milliónak csak egy piciny töredéke van - igaz, az első fát már el is ültették Debrecenben -, és a felröppent hírek szerint tucatnyi állami erdészet csak kölcsönökből tudná finanszírozni az erdősítést.

A baj nem ott van, hogy a vezetők nem akarnak fizetni (bár már próbálkoznak egy kibúvóval), hanem hogy aki ezt kitalálta, az egy évvel elszámolta magát. Ugyanis a legtöbb vezető május 31-ig kapja meg prémiumát, és az utalás extrém esetekben akár jövő év ugyaneddig eltarthat. Ám május 31-én már nem lehet erdősíteni, a pénzt akkor el kell rakni a jövő évre. Tehát az ötlet remek, csak nem ártott volna kicsit utánanézni a megvalósítási időpontoknak - és megoldani az ez évi problémát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását