2024. április 27. - Zita

A gázliberalizáció a jó példa

Góczi István pozitív példaként említette, hogy a gázliberalizáció szakértők által kidolgozott szabályozása utat engedett a valódi piaci versenynek. Véleménye szerint, ennek alapján kellene a villamosenergia kérdést is mihamarabb napirendre venni.
2009. március 26. csütörtök 12:21 - Pénzes Dávid
Az EMFESZ által Nyírtasson felépítendő 2400 megawattos erőmű Európa egyik legkorszerűbb erőműve lesz. Az EMFESZ erőmű az ország legnagyobb hatásfokú erőműveként épül fel. Építése során nem a nyugat által már kidobott technológiákat használja fel, hanem olyan erőművet épít, ami a világ legmodernebbjei közé tartozik.



Csökkenhet az áram ára, ha megépül az EMFESZ erőműve


A nyírtassi erőmű a Paksi Atomerőművel karöltve (mely jelenleg az ország villamosenergia ellátásának 40 százalékát adja) akár olyan hatást is elérhet, hogy Magyarországon a villamosenergia ára 30 százalékkal is csökkenhet.

Friss hír, hogy a tervezett kombinált ciklusú erőmű két év után megkapta a végleges környezetvédelmi engedélyt. Ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy 2010-ben megkezdődhessen az építkezés.

Az erőmű azonban nem csak az ország energiaellátásában tölt majd be fontos szerepet. Szeretnék elérni, hogy a régióban komplett vidékfejlesztési program induljon be, az erőmű előnyeinek kihasználására. Ezzel kapcsolatban már több egyetem is jelezte, örömmel részt vállal a projekt kidolgozásában.



A biomassza is fontos lehet

A földgázon kívül, ami a közeljövőben biztosan a meghatározó energiahordózója lesz az országnak, az atomenergia és a biomassza szolgáltathat még energiát. Ha az atomenergiát illetve a földgázt megfelelő hatékonysággal tudjuk felhasználni, akkor az ebből megtermelt hasznot a biomasszába kellene fektetni. Magyarország ugyanis biomassza nagyhatalom.



Az energiabiztonság megteremtése az elsődleges

Az előadás kerete
A szakmai vita melyen Góczi István felszólalt a Miniszterelnöki Hivatal és az MTA stratégiai FÁK-projekt keretében készült „Az EU és Oroszország közötti kapcsolatok intézményesítésének fejlesztési lehetőségei az energiaszektorban, különös tekintettel a földgázra című tanulmány” megtárgyalásának kapcsán zajlott.
Az ország energiabiztonsága kulcskérdés. Mivel a gáz geopolitikai kérdés lett, a jelenlegi helyzetben különösen kötelező odafigyelünk az Ukrajnában beindult folyamatokra. Sajnos az ország lesújtó gazdasági és társadalmi helyzetben van. Az energia-struktúrája ha lehet, még ennél is rosszabb. Sokan nem tudják, de a területén felhasználásra kerülő földgáz 25 százaléka egyszerűen mérés nélkül „távozik” a gázrendszerből, ez évente 19 milliárd köbméter – ami több mint a teljes magyarországi gázfelhasználás. Ebben a kérdésben természetesen együtt kell működnünk Oroszországgal, hiszen nélküle aligha képzelhető el a helyzet megnyugtató rendezése.

Vannak olyan tervek Ukrajnában, hogy a földgáz tranzit költségeit az ötszörösére emelik. Azaz a mostani 1,7 dollár helyett 9 dollárt kellene fizetni 100 kilométerenként. Azaz Közép-Ázsiából a tranzit 250 dollár lenne ezer köbméterenként. Ez olyan drasztikus emelés lenne, amit Európában senki nem tudna megfizetni. Ez rendkívül veszélyes lenne az ország energiaellátásának szempontjából.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását