2024. május 5. - Györgyi

Az IMF eddig elégedett Magyarországgal

Magyarország eddig jól teljesítette a hitelszerződés feltételeit - mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyar missziójának vezetője szerdai washingtoni telefonos sajtókonferenciáján.
2009. március 25. szerda 23:06 - HírExtra
Mint fogalmazott, jónak ítéli azt, ahogyan Magyarország teljesítette az IMF készenléti hitelszerződésben vállalt feltételeket, a romló gazdasági kilátások és a kitartó pénzügyi piaci nyomás ellenére. Az IMF igazgatósága március 25-i ülésén megállapította, hogy Magyarország teljesítette a második részlet lehívásához kapcsolódó kritériumokat, és a 2.107,5 millió SDR összeg - mintegy 2,5 milliárd euró - lehívhatóvá vált. Az összeg napokon belül lehívásra kerül - közölte a magyar szaktárca.

A Pénzügyminisztérium emlékeztet arra, hogy az IMF igazgatósága 2008. november 6-án hagyta jóvá, hogy Magyarország 10,5 milliárd SDR összegű (12,3 milliárd euró) készenléti hitelkeretet kapjon. A jóváhagyás alapja a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által aláírt 2008. november 4-i szándéklevél.A hitel első részletét, 4,215 millió SDR-t (mintegy 5 milliárd eurót) 2008. november 6-án hívta le Magyarország.

A második részlet lehívásához kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálatára az IMF delegációja 2009. február 4-16. között megbeszéléseket folytatott Magyarországon. A szakértői látogatás során a további lehívásokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítására is sor került, mivel a gazdasági helyzetben bekövetkezett változások miatt új makrogazdasági pálya és az ehhez igazodó intézkedésrendszer kidolgozása vált szükségessé - mutat rá a PM közleménye.

Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentéseket az IMF napokon belül nyilvánosságra hozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását