2024. április 19. - Emma

Gyurcsány bízik a rendőrségben

A kormány bizalmáról biztosította a rendőrséget a miniszterelnök kedden Budapesten.
2009. március 24. kedd 15:59 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc elmondta: arra törekedett az elmúlt években, hogy a kormány világos, egyértelmű magatartással tanújelét adja annak, hogy bízik a magyar rendőrségben. Biztos abban, a következő kormányok is ugyanezt fogják tenni, azért, mert ez az ország érdeke.

A kormányfő a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti bázisán - új rendőrségi gépjárművek ünnepélyes átadásán - tartott beszédében kijelentette: "és ellentétes az ország érdekével bármilyen fajta személyi, hatalmi, manipulatív szándék érvényesítése, mert a rendőrség az ország szövetségese, az ország szolgálója, nem pedig ellenfele".

"Azok, akik vezetik a falvakat, városokat, országot, azoknak az a dolga - és azt remélem, azt hiszem, hogy mi ezt a dolgunkat becsülettel és tisztességgel teljesítettük -, hogy biztosítsák a rendőrség működésének legfontosabb feltételeit. Nem csak eszközt, nem csak bért, hanem egy olyan egyértelmű támogatást, amelyben a rendőr érezheti, hogy a település vagy az ország vezetői mögöttük állnak" - jelentette ki.

A miniszterelnök az ünnepélyes átadásra felsorakoztatott rendőrségi járművekre tekintve azt mondta, "megelégedéssel és megnyugvással tölti el az embert, amikor látja ezt az eléje táruló képet, egy modern, korszerű rendőrség képe rajzolódik ki".

Erős, fegyelmezett, és büszke rendőrséget szeretne a kormány. Olyat, amely tiszteletet parancsol azzal, ahogyan végzi a munkáját és ahogyan védi a polgárok érdekeit és az ország nyugalmát - tette hozzá.

Emlékeztetett rá: az ország működésének, mindennapi életének az alapja a közrend, a köznyugalom megtartása is, amihez elsősorban a közrendet és köznyugalmat megtartó állampolgárok kellenek, "akik pontosan tudják, hogy a köztársaság rendjét alapvetően ők határozzák meg". A rendőrség pedig csak segít, "hogy a normatartó, a jogtartó többség nyugodtan élhesse az életét".

Mint mondta, azt szeretnék, ha a rendőrség teljes állománya valamennyi polgár megbecsülését élvezze, "mert csak megbecsült rendőrség tudja elvégezni a feladatát".

"Azt szeretnénk, hogy mindenki tudja, hogy a magyar rendőrséggel nem lehet packázni, hogy a magyar rendőrség erejének és támogatottságának teljes tudatában fellép mindenkivel szemben, aki a rendőrséggel való együttműködést megtagadja, aki azzal szembeszáll" - fogalmazott. Mint mondta, aki "kezet emel" a rendőrségre, azt "keményen meg kell büntetni", és kikényszerítik az együttműködést abból, aki nem akar a rendőrséggel együttműködni.

Emlékeztetett rá: az elmúlt hónapokban jó néhány döntést hoztak, amelyek közrendet, közbiztonságot szolgálják, az egyik ilyen intézkedés nyomán folytatódik a rendőrségi gépjárművek cseréje. A miniszterelnök jelezte: reményei szerint a kedden átadott gépkocsik és a még érkező járművek jól szolgálják a rendőrséget.

"Vigyázzanak Magyarországra, vigyázzanak a közrendre és a közbiztonságra és persze vigyázzanak magukra is. Magyarországnak szüksége van önökre, és biztos vagyok benne, hogy önök pedig csak ezzel a tudattal tudják jól szolgálni Magyarországot" - mondta a távozását a hétvégén bejelentő kormányfő.

A gépjárműátadás sajtóanyaga szerint a rendőrség 2005-ben kötött keretszerződést 3.000 gépjármű bérletére és flottakezelésére. 2008. augusztus 31-ig - amíg a keretszerződés érvényben volt - több ütemben 2.500 gépjárművet "hívtak le". A járműveket 36 hónapig vagy 90.000 futásteljesítmény eléréséig használhatta a rendőrség.

Tavaly a rendőrség új keretszerződést kötött, de takarékossági okokból csak 2.000 darabra. A közterületi jelenlét és reagáló képesség növelése érdekében ebből 1.500 járőrkocsi. A járművek szintén 36 hónapig vagy 120.000 futásteljesítményig használhatók, a korábbinál alacsonyabb bérleti díjért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását