2024. május 2. - Zsigmond

Képek az emberről, a kapcsolatokról

Pataki Tibor festő a könyv szerelmese, művészszemmel alakítja plasztikus formává a betűkkel teli lapokat; Könyvképek című kiállításán a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában mintegy ötven, könyvhöz kapcsolódó alkotását láthatja szerdától a közönség.
2009. március 23. hétfő 20:39 - HírExtra
Mint azt Pataki Tibor az MTI-nek elmondta, valamennyi képének a témája és egyben eszköze is a könyv: vászonra olajjal festett könyvek, metszetek, nyomatok. Készített sorozatot Könyvtájak, Sorskönyvek és Betűvetés címmel, s ezekből válogatott az április 25-ig nyitva tartó kiállításra.

A Könyvtájak sorozat darabjai metszetek: felületüket olyan elemek alkotják, amelyek asszociációkat keltenek a nézőben. A Sorskönyvek az emberi kapcsolatokra utalnak, az egyik alkotáson például két könyv egymásba van lapozva, úgy, hogy ott, ahol átfedés van közöttük, egy harmadik könyv "keletkezik".

A Betűvetés pedig utalás a szántóföldekre, olyan a kép, mintha barázdákat ábrázolna, s szövegtöredékek látszanak. Ha fölülről nézi az ember, "könyvdombokat" lát - magyarázta Pataki Tibor.

A művész úgy fogalmazott, hogy ezek a képek az emberről, a kapcsolatokról, a harmóniáról és a feszültségről szólnak. A könyvet eszközként használja fel mondanivalójához, de különös nézőpontból megjelenik maga a könyv is.

Pataki Tibor 1977-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskola festő szakán. 1997-től 2004-ig a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának elnöke volt. Grafikusként sok könyvet illusztrált, és tervezett borítókat is. Pataki Tibornak - Papírcsodák és Hajtogatni jó címmel - két könyve is megjelent az origamiról. Számtalan kiállítása volt Budapesten és Párizsban. Képei egy-egy párizsi és marseille-i gyűjteményben, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban és a Miskolci Galéria gyűjteményében is megtalálhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását