2024. május 3. - Tímea, Irma

Rembrandt-mánia Angliában

2,5 millió fontért (912 millió forintért) kelt el egy Rembrandtnak tulajdonított önarckép a hét végén egy nyugat-angliai árverésen. A festmény kikiáltási ára ezer font (365 ezer forint) volt.
2007. október 28. vasárnap 19:41 - Hírextra
A kép évtizedeken át egy chichesteri otthon falát díszítette H. L. Rembrandt szignóval. "Amikor először megláttam a festményt, azt hittem valódi. Ám tulajdonosa elmondta, hogy édesapja annak idején ellenőrizte, és kiderült, hogy csak másolat" - magyarázta Philip Allwood, a Moore, Allen and Innocent aukciós ház képviselője.

A szakember is felvette a kapcsolatot a legnagyobb Rembrandt-gyűjteményt magáénak mondó amszterdami Rijksmuseummal, amelynek munkatársai szintén másolatnak valószínűsítették a festményt.

Az angol aukciósház vonakodva bár, de kalapács alá vitte a hét végén a képet, irányadó árként 1000-1500 fontot jelölve meg. Legnagyobb meglepetésükre londoni műkereskedők hada jelent meg az aukción, ahol a helyi közönség és telefonálók frenetikus licitözön közepette 2 millió font fölé verték az árat. "A képet megszerző és a licitálók többsége úgy tűnik meg volt győződve, hogy valódi Rembrandttal van dolga" - mondta Allwood.

Ha a képről kiderülne, hogy valóban Rembrandt festette, olcsón jutott hozzá új tulajdonosa, aki névtelen kívánt maradni. A holland barokk festő egy festménye januárban 25,8 millió dollártért kelt el egy New York-i árverésen.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását