2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bokros: nekünk van programunk

Bokros Lajos szerint a kialakult helyzetben egyetlen fő kérdés van: kinek és milyen programja van a válság kezelésére; az MDF-nek és neki van erre programja.
2009. március 22. vasárnap 16:53 - HírExtra
Programjuk azt állítja, hogy a válság nemcsak veszély, hanem esély is egyben - írta vasárnap közleményben Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listájának vezetője az MTI-nek.

"Veszély, mert a nem cselekvésnek súlyos lesz az ára: kockára teszi a 11. és a 12. havi nyugdíjat és bért, a hitelre vásárolt ingatlanokat és a munkahelyeket. Ugyanakkor esély is, mert itt az alkalom, hogy a jelenleg nem működő Magyarországot működő, versenyképes országgá alakítsuk, amely ismét a régió vezető országa lesz" - írta.

Hozzátette: ahogy azt az MDF már nyilvánvalóvá tette, "ehhez kívánja megszerezni a választók támogatását, ezért támogatja - immáron negyedszeri próbálkozásként - az Országgyűlés feloszlatását".

"Ha ez hétfőn nem történik meg, az MDF egyeztetést kezdeményez az ellenzéki pártokkal, hogy közös miniszterelnököt jelöljenek. Ehhez megvan a parlamenti többség - "már csak politikai felelősségvállalás hiányzik" - írta. Hozzátette: ha mégsem alakul ki többség, "az MDF és jómagam akkor sem kívánok részt venni az MSZP hatalmi játékában".

Mint fogalmazott, bármely más párttal csak abban az esetben hajlandó az MDF és ő együttműködni, ha a programjuk a nemzet érdekében nem tartalmaz semmilyen, az állampolgárokat megtévesztő vagy a válságot elmélyítő elemet.

Gyurcsány Ferenc kormányfő új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán. A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez.

A kormányfői bejelentés után Bokros Lajos, a Horn-kormány volt pénzügyminisztere egy gyöngyösi eseményen újságírói kérdésre elmondta: felkérés esetén elvállalná a kormány vezetését.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arról beszélt szombaton, hogy párton belüli és párton kívüli miniszterelnök-jelöltre is van forgatókönyve az MSZP-nek, Bokros Lajos azonban biztosan nem jöhet szóba; a megkérdezett küldöttek legalább kilencven százaléka elutasította Bokros Lajos személyét a miniszterelnöki posztra.

Később Baja Ferenc, az MSZP szocialista platformjának elnöke azt mondta, rövid koalíciós tárgyalások után új koalíciós kormány születhet, az új miniszterelnököt pedig három párt adhatja és az új kormánynak Bokros Lajos is tagja lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását