2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Napirend előtt

A kormány és a miniszterelnök vessen véget a kormányzat dermedtségének, kezdje el Magyarország gazdasági bajainak felszámolását - mondta Kóka János, az SZDSZ elnök-frakcióvezetője, aki hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben arról is beszélt, hogy konsze
2008. április 7. hétfő 16:34 - Hírextra

Magyarország kátyúba került, de semmi oka arra, hogy tartósan ott is vesztegeljen. A Gyurcsány-féle reformstop nyomán kialakult koalíciós válság, az erre visszavezethető sorozatos nemzetközi leminősítések, a nemzetközi elemzők véleménye, a közgazdászszakma döntő többségének álláspontja, az OECD és egyéb nemzetközi szervezetek megállapításai álljanak össze egyetlen felkiáltójellé: a kormány és a miniszterelnök vessen véget a kormányzat dermedtségének, kezdje el Magyarország gazdasági bajainak felszámolását! - fogalmazott a liberális politikus.

Kóka János hozzátette: ha ebben nem mennek előre, akkor újabb megszorításokra lehet szükség ahhoz, hogy Magyarország növekedés nélkül is egyensúlyban legyen.

A frakcióvezető Magyarország mostani helyzetét Írország 20 évvel ezelőtti állapotához hasonlította, ahol egy társadalmi és gazdasági szerződés segített, mert a kormány és az ellenzék felismerte, hogy megállapodás híján Írország csak veszíthet.

Kóka János szerint Magyarországon hasonló eredményt hozhatna egy konszenzusos reformszerződés, azonban ezt nem az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kell megkötni, hanem az öt parlamenti pártnak. Ezt a megjegyzést a liberális politikus a miniszterelnöknek címezte, azonban Gyurcsány Ferenc nem volt bent az ülésteremben, és a felszólalásra a kormány részéről senki nem is reagált.

Az SZDSZ elnöke közteherviselési reformot és még nagyobb szigorúságot javasolt a költségvetési hiány mérséklésében, a hitelesség erősítése, a kockázatok mérséklése, valamint a növekedés beindítása érdekében. Kóka János szerint meg kellene felezni az adófajták számát, csökkenteni az adóbürokráciát, és tovább bővíteni az adó- és járulékfizetők táborát, hogy többen fizessenek egyenként kevesebb adót, így összességében csökkenhet az adóteher.

Úgy vélte, hogy ennek a döntésnek csak nyertesei lesznek, nyer Magyarország, az adófizetők és a gazdaság szereplői, és a parlamenti pártok is. Kóka János azt mondta, ebből a programból leginkább az MSZP profitálhat, hiszen ha győzni akar 2010-ban, "lesz mire büszkének lenni".
A pártelnök hozzátette: egy ilyen programnak a Fidesz is örülhetne, mert az ellenzéki párt gazdaságpolitikusai tudják, hogy ez a helyes út, de mégsem nekik kell levezényelni az állami költségcsökkentés nehéz programját, "ráadásul a Fidesz felelős ellenzéki pártként tűnhet fel, és ha bízik a következő választás sikerében, akkor egy jobban működő országot vehet majd át".

Kóka János megjegyezte: egy konszenzusos reformszerződéssel az MDF is győztesnek érezheti magát, hiszen a konzervatívoknak kedves az adócsökkentési program, ugyanakkor a liberális szavazók is elégedettek volnának.

Kisebb szóváltás alakult ki Dávid Ibolya MDF-elnök és Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke között napirend előtt. A demokrata fórum elnöke nehezményezte, fenyegetésnek nevezte, hogy a liberális politikus korábban azt mondta, nyilvánosságra hozza jegyzeteit a kormányülésekről, míg Kuncze Gábor arra figyelmeztetett: nem helyes, ha valaki az SZDSZ-t akarja bűnbaknak kikiáltani.

Dávid Ibolya felszólalásában koalíciós színjátéknak nevezve az MSZP és az SZDSZ között történteket azt mondta, a választópolgárok joggal hiszik, hogy a koalíciós pártok becsapják őket.
Az SZDSZ úgy akar ellenzéki lenni, hogy közben kormánypárti marad - fogalmazott az MDF elnöke, majd hozzátette: liberális politikusok korábban arról beszéltek, nem engedik összeomlani a kormányt, nem akarnak előrehozott választást, illetve fontosnak tartják, hogy az SZDSZ által delegált felügyelő bizottsági és igazgatótanácsi tagok a helyükön maradhassanak.

Kuncze Gábornak címezve szavait a demokrata fórum politikusa nehezményezte, hogy a liberális párt korábbi elnöke közölte: nyilvánosságra hozza jegyzeteit a kormányülésekről.

Dávid Ibolya felszólalásában elmondta: az MDF arra szólítja fel a kormányt, hogy a nyilvánosság előtt történjen a szabad demokrata miniszterek által vezetett tárcák átadás-átvétele, legyen nyilvános kimutatás e minisztériumok pénzügyi helyzetéről, pályázatairól, szerződéseiről.
Az MDF elnökének felszólalására Kuncze Gábor személyes érintettség okán válaszolhatott. Úgy fogalmazott: nem helyes, ha valakik az SZDSZ-t akarják bűnbaknak kikiáltani.

Nem kedvelem, ha valakinek akkor jön meg az esze, amikor különösebb tétje nincs, és akkor nem használja, amikor kellene - mondta Kuncze Gábor, Dávid Ibolya korábbi igazságügy-miniszterségére utalva. A politikus hozzátette: tudja, mit kell mondania, és nem mások által megírt beszédeket szokott felolvasni.

Ugyancsak napirend előtt Szabó Vilmos (MSZP) a múlt heti bukaresti NATO-csúcs eredményeiről beszélt. A szocialista képviselő úgy összegzett: a csúcstalálkozón a tagállamok a békés Koszovó támogatása mellett foglaltak állást.

A bővítésről szólva Szabó Vilmos elmondta, hogy végül Albániát és Horvátországot vették fel a szövetségbe, míg Ukrajna és Grúzia jövőbeni felvételének tekintetében teljes az egyetértés.
Az MSZP képviselője szerint a NATO-csúcstalálkozón történtek Magyarország érdekeit szolgálják.
Az elhangzottakra reagálva Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta, először került sor olyan NATO-csúcsra, ahol nem volt minden kérdés eldöntve. Mint hozzátette, a csúcstalálkozón a legfontosabb célok teljesültek, ám jelentős viták voltak a bővítés tekintetében: három ország közül csak kettő - Albánia és Horvátország - lett tag, a Macedóniáról szóló névvitában nem sikerült kompromisszumot kötni.

A honvédelmi tárca vezetője kitért arra: Magyarország szempontjából a legfontosabb Horvátország felvétele, így kettő kivételével olyan államok veszik körül az országot, amelyek vagy NATO- vagy EU-tagok.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását