2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megvan az új elnök!

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába szombaton az új madagaszkári elnököt, Andry Rajoelinát, akinek hatalomátvételét az Afrikai Unió, az Európai Unió és az Egyesült Államok is államcsínynek tartja.
2009. március 21. szombat 17:56 - HírExtra
Rajoelinát a madagaszkári alkotmánybíróság elnöke iktatta be az államfői tisztségbe a főváros, Antananarivo legnagyobb stadionjában az eddigi ellenzéki vezér több mint 40 ezer hívének üdvrivalgása mellett. A ceremónián a külföldi országok nagykövetei nem vettek részt: a diplomáciai testület bojkottálni akarta a beiktatást, de az új kormány külügyminisztere szerint meg sem hívták a diplomáciai képviseletek vezetőit.

A 34 éves Rajoelina, aki mostantól hivatalosan az "átmeneti főhatóság elnöke" címet viseli, beiktatása után tartott első beszédében a szegénység és a korrupció elleni küzdelmet, valamint a közrend fenntartását nevezte elsődleges céljának. "A mai nappal vége a diktatúrának, a zűrzavarnak az államügyek intézésében, a hazugságoknak és a hamis ígéreteknek, amelyek túl hosszú időn át fojtogatták a madagaszkári politikai életet" - jelentette ki.
 
Megerősítette, hogy két éven belül választást tartanak az Afrikától keletre fekvő szigetországban.
 
A mostani vezetés legfontosabb céljai között említette még a vidék fejlesztését, a független törvényhozás létrehozását és a monopóliumok nélküli, szabad piacgazdaság megteremtését. Bejelentette, hogy kegyelmet ad az összes politikai fogolynak, kilátásba helyezte a többi rab büntetésének enyhítését, és ígéretet tett arra, hogy lehetővé teszik a száműzetésben élő madagaszkáriak, köztük Didier Ratsikara volt államfő hazatérését. Az új kormány első intézkedéseként feloldotta a kijárási tilalmat a fővárosban.
 
A beiktatási ünnepséggel egy időben a megbuktatott elnök, Marc Ravalomanana támogatói tiltakozó nagygyűlést tartottak a fővárosban a Demokrácia téren. A mintegy 300 tüntető Didier Ratsikara volt államfő bábjának nevezte Rajoelinát. Ratsikara jelenleg Franciaországban él száműzetésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását