2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újra akarják választani az elnököt

Hivatalosan javasolta az Európai Néppárt csütörtökön, hogy az Európai Bizottság elnöke az ősszel újraválasztandó testületben is José Manuel Durao Barroso legyen.
2009. március 19. csütörtök 20:50 - HírExtra
A kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő pártcsoport az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója elé időzítette döntését, jóllehet a csúcsértekezleten hivatalosan nincs napirenden ez a kérdés. A néppárt szerint szükség van arra, hogy - kiemelt tekintettel a nemzetközi gazdasági válságra - világossá tegyék a stabilitást Európa csúcsán.

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a szociáldemokrata pártcsoport csak a pontos kinevezési menetrend eldöntése után kíván határozni a bizottsági elnökjelölt személyéről.

Gyurcsány Ferenccel és Martine Aubry francia szocialista párti főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Rasmussen - akinek neve szintén felvetődött az ősszel lejáró mandátumú bizottság vezetésére - arra emlékeztetett, hogy a kérdés egyelőre nem szerepel a napirenden, és először azt kellene elhatározni, hogy mikor döntsenek az uniós vezetők az új elnökről.

A magyar miniszterelnök szintén kitérő választ adott a kérdésre, azt fejtegetve, hogy először a stratégiáról, az elvekről kell dönteni az unióban, és csak azt követően a személyről. Aubry viszont arra utalt, hogy a francia szocialisták mást is el tudnának képzelni Barroso helyén. Mint mondta, ő olyan elnökre gondol, akiben megvan az akarat az EU új irányba vitelére, az uniós értékek markánsabb képviseletére.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke a tagországok vezetőivel találkozva - mint ezt követő sajtótájékoztatóján elmondta - azt sürgette, hogy az új elnök személyéről szülessék döntés júniusban, a félévzáró kormányfői értekezleten, és az időközben újraválasztandó képviselőtestület július közepi alakuló ülésén szavazhasson a jelöltről. Pöttering azzal indokolta javaslatát, hogy az uniós reformszerződés ratifikálási folyamatát is kedvezően befolyásolná egy világos menetrend.

A bizottság elnökét az eredeti tervek szerint júniusban választották volna meg, ősszel kezdődő mandátummal. A reformszerződés késlekedése miatt azonban elképzelhető, hogy tagországok vezetői a jelenlegi összetételű testület megbízatását átmenetileg meghosszabbítják, és csak a szerződés életbe lépése után állítanak össze új bizottságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását