2024. május 17. - Paszkál

Még mindig drága a frankhitel

Hiába csökkent 2,6 százalékkal a svájci frank forrásköltsége az elmúlt hónapokban, a frank alapú finanszírozást megdrágítja, hogy Magyarország országkockázati prémiuma ugyanebben az időszakban több, mint 5,5 százalékkal megugrott.
2009. március 17. kedd 14:45 - HírExtra
A szakember a forrásköltség alakulásához a svájci 3 hónapos Libort (londoni bankközi kínálati kamatláb) tekinti irányadó pénzügyi referenciaértéknek. Emlékeztet rá, hogy a svájci jegybank 2008. október 8. óta 250 bázisponttal, drasztikusan, 0,25 százalékra csökkentette az irányadó rátáját, a magyarországi frankhitelesek kamatai azonban nem csökkentek.

A rövid idő alatt rendkívüli mértékű monetáris lazítás a hitelkamatok csökkenését is lehetővé tehetné, a nemzetközi befektetők - a pénzügyi válság hatására - azonban átárazták a Magyarországhoz kapcsolódó rizikó faktorokat. A svájci 3 hónapos Libor csökkenésével párhuzamosan a magyar országkockázat drasztikusan megugrott: a 2008. szeptember előtti átlagos 50 bázispontról februárra 600 bázispontos érték fölé ugrott és jelenleg is a közelében tartózkodik. A forrásköltségek kalkulálásánál ez az érték, mint többlet költség jelentkezik egyes bankok számára - fejti ki a szakember.

Hozzáfűzi azt is: a frank/forint keresztárfolyamban március 12-én látott hatalmas fordulat - napon belül a frank 5 százalékot gyengült - alapvetően nem a svájci kamatcsökkentésnek köszönhető, hanem annak, hogy a svájci jegybank bejelentette: a frankkal szembeni más devizák vételeivel fogja gyengíteni az árfolyamot. Ilyen jellegű intervencióra már 1992 óta nem volt példa, így nem is csoda, hogy 1999 óta a legnagyobb napon belüli veszteségeit könyvelte el a svájci frank az euróval szemben - áll az elemzésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását