2024. május 10. - Ármin, Pálma

Supersonic-díjat kapott egy magyar CD

A luxemburgi Pizzicato komolyzenei magazin Supersonic-díját márciusban a Vashegyi György vezette Purcell Kórusnak és az Orfeo Zenekar kapta meg Michael Haydn Egyházi zene a nagyböjti időszakra című művének felvételéért - tájékoztatta Hungaroton kiadó hétf
2009. március 16. hétfő 16:17 - HírExtra
A Supersonic-díjat a zenei szaklap 1995 óta ítéli oda, és azok az albumok kapják, amelyeket a havonta több tucat lemezt értékelő szerkesztőség "mintaértékű, rendkívüli csúcsteljesítménynek" minősít. A most díjazott CD-n Michael Haydn (1737–1806) nagyböjti időszakra írott egyházi muzsikájából hallható néhány remekmű, köztük több teljes mise.

"Bár Michael Haydn életművére gyakran ma is rávetül az idősebb testvér árnyéka, ez azért van, mert ritkán hallhatjuk ehhez hasonló tökéletes tolmácsolásban"- írta a lap az albumról.

A Vashegyi György vezette díjnyertes Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar csütörtökön két Purcell-mű magyarországi bemutatóját tartja a MüPa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

"A koncert műsorát a 350 éve, 1659-ben született Henry Purcell rövid életének utolsó időszakában született remekművekből válogattam" - mondta Vashegyi György az MTI-nek.

Elsőként a Shakespeare drámájának korabeli adaptációjához 1695-ben írott Athéni Timon című kísérőzene szólal meg, majd az 1688-as angliai "dicsőséges forradalom" 1690. évi megünneplésére készült, erősen katolikusellenes hangulatú óda, a Yorkshire-i ünnepi dal következik, amelynek szövege Purcell korának ünnepelt költője, Thomas D,Urfey tollából származik.

A csütörtöki est második felében a Purcell-életmű legismertebb és legnépszerűbb darabja, a Dido és Aeneas című opera hangzik fel koncertszerű előadásban. Didót Halmai Katalin, Aeneast Raimund Nolte, Belindát Zádori Mária énekli.

Purcellnek ez az egyetlen "szabályos" operája. A Nahum Tate-től származó szövegkönyv Dido karthagói királynő és a pun udvarba vetődő hős, Aeneas szenvedélyes és tragikus szerelmének történetét dolgozza fel Vergilius Aeneisének negyedik könyve nyomán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását