2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem sűrgős az a kormányülés

Az izraeli kormány hétfőről keddre halasztotta vasárnap azt a rendkívüli ülését, amelynek egyik témája a tervezett fogolycsere-megállapodás a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezettel.
2009. március 16. hétfő 08:12 - HírExtra
Ennek oka, hogy több idő kell azokra a tárgyalásokra, amelyeket két izraeli küldött folytat Kairóban a fogolycsere ügyében. A fogolycsere keretében nyerné vissza szabadságát Gilád Salit izraeli katona, akit 2006 júniusában hurcoltak el a Gázai övezetbe palesztin fegyveresek a határ izraeli oldaláról. A Hamász több száz Izraelben bebörtönzött palesztin szabadon engedését követeli a katonáért cserébe.

Az egyiptomi közvetítőkkel Izrael nevében a fogolycseréért felelős kormánytisztviselő, Ofer Dekel és a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét főnöke, Juval Diszkin egyeztet.

Az izraeli rádió szerint Mahali Vagaba külügyminiszter-helyettes vasárnap azt mondta: a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu leendő jobboldali kormányától a radikális palesztin szervezet nem kap majd a mostanihoz hasonló lehetőséget. Az Ehud Olmert vezette jelenlegi kormány "nagyon messzire elment" azért, hogy elérje Salit kiszabadulását - toldotta meg.

Izraeli médiajelentések szerint a szabadon bocsátandó foglyokról a két fél már megegyezett. Egyetlen vitás pont maradt: Izrael azt követeli, hogy néhány tucat rab, aki merényleteket tervezett vagy hajtott végre, vonuljon emigrációba és ne térjen vissza a palesztin területekre. A Hamász eddig ezt elutasította.

Izrael elhurcolt katonája kiszabadulásától teszi függővé a tartós tűzszünetet a radikális palesztin szervezettel, és Salit elengedéséig még egy korlátozott áruforgalom előtt sem hajlandó a gázai övezeti határátkelőket megnyitni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását