2024. május 22. - Júlia, Rita

Apadnak a folyók

Szegeden megnyitották hétfőn a rakpartot, mert a Tisza nem öntötte el a pályatestet - tájékoztatta az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője az MTI-t.
2009. március 16. hétfő 11:07 - HírExtra
A folyó vízállása hétfőn reggel 551 centiméter volt Szegednél, lassú apadással számolnak. A Maros is tetőzött, és ott is megkezdődött az apadás, így a Körösön leérkező árhullám, probléma nélkül megy tovább - mondta Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna.

A belvizekről szólva elmondta: azokon a mezőgazdasági területeken, ahol nem végezték el a tulajdonosok az évindító munkálatokat, például a mélyszántást, ott kialakultak elöntések. Az igazgatóság hatáskörében mindössze hétszáz hektár a vetési terület, és ötszáz hektár a szántó. A többi mély fekvésű rét, illetve legelő, ahol egyébként is meg szokott állni a víz. A talaj felső rétege már telített, így egy jelentős esőzés kiterjedtebb belvizet okozhat.

Az igazgatóság területén öt szivattyútelep működik, és hétfőn további ötöt indítanak a csatornákból folyóba történő vízátemelésre, amíg a gravitációs vízelvezetés nem lesz megoldható és nem nyithatók ki a zsilipek - tette hozzá.

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Fehér- és a Fekete-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A Kettős-Körös Békésnél óránként 1-2 centimétert apad, a folyón már csak elsőfokú a készültség 611 centiméteres vízállásnál.

A Sebes-Körösön Körösladánynál, a Berettyón Szeghalomnál és a Hármas-Körösön Gyománál is már csak elsőfokú figyelőszolgálat van érvényben.

A Hármas-Körös Szarvasnál 24 órája 686 centiméterrel tetőzik, vízszintje nem éri el a másodfokú árvízvédelmi készültség elrendezéséhez szükséges 700 centimétert.
Az igazgatóság működési területén az elmúlt 24 órához képest 75 hektárral 1.665 hektárra növekedett a belvízzel elöntött területek nagysága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását