2024. május 16. - Mózes, Botond

A kormány 100 milliárdot kaszált az árfolyamingadozásból?

A Fidesz szerint a kormány 100 milliárd forintot tett zsebre a forint árfolyamának drasztikus gyengülése miatt a 2009-2010-es európai uniós forrásokból - mondta Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
2009. március 16. hétfő 13:30 - HírExtra
Az európai uniós források 2009-2010-es akciótervét tekintve a magyar kormány "a forint árfolyamának ingadozásából, a forint drasztikus gyengüléséből (...) mintegy százmilliárd forintot tett zsebre" - jelentette ki a politikus.

Szerinte senki nem tudja, "hol van ez a zseb", és ki részesedik ebből a pénzből, de az biztos, hogy pályázók nem. Ők ugyanis a forintban megkötött, maximált összegű szerződésekkel kell, hogy megvalósítsák a pályázatban vállaltakat - tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó emlékeztetett arra, hogy tíz nappal ezelőtt megoldásként javasolta a kormánynak, hogy kössék euróban a szerződéseket vagy pedig az árfolyamnyereségből képezzenek kompenzációs alapot.

Ebből az alapból lehetne fordítani adócsökkentésre, a gazdasági növekedés beindítására és a devizahitelesek megsegítésére is - tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó szerint a kormány eddig nem tett semmit, ezért hétfőn azonnali kérdést tesz fel a parlamentben, hogy kiderüljön, az elmúlt tíz napban találtak-e megoldást erre a problémára.

Hangsúlyozta, hogy a kormány teljes alkalmatlansága, hiteltelensége és a külső bizalmatlanság következménye a forint árfolyamának alakulása, a piac ugyanis "beárazta" a magyar gazdaságot és a kormány gazdaságpolitikáját is.

Mint mondta, a devizahitelesek elhitték a kormánynak, hogy "nagy a jólét és vágtat a pannon puma", most pedig az 50-60 forintos árfolyamkülönbséget a bankok teljes mértékben rájuk hárítják.

Eközben a kormány a bankokat megsegíti, a devizahiteleseket viszont nem - emelte ki.
Szerinte a problémát úgy lehetne megoldani, hogy megosztják a felelősséget a bankok, az állam és a hitelesek között, ehhez viszont forrásokat kell rendelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását