2024. április 28. - Valéria

Büntetőpontozás a parlamentben

Több képviselő, például Hankó Faragó Miklós és Kontrát Károly is azt javasolta, hogy a tervezettnél kevesebb büntetőpont járjon egyes közlekedési szabálysértésekért vagy bűncselekményekért - hangzott el kedden a törvényjavaslat részletes vitájában az Orsz
2007. december 5. szerda 07:20 - Hírextra
Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) emlékeztetett rá, hogy az alkotmányügyi bizottság is kedden tárgyalta a javaslatokat. A bizottság alelnöke személy szerint azt az elképzelést támogatja, amely a tervezett hétről hatra illetve tízről nyolcra csökkentené a gondatlan és szándékos bűncselekmények esetében adható büntetőpontok számát. A politikus azt szeretné, ha szabálysértések esetén nem a javasolt egy és hat, hanem csak egy és öt pont között lehetne büntetni az elkövetőket.

Elképzeléseit azzal indokolta, hogy a mai közlekedési helyzet miatt elkerülhetetlen a szigorítás, de egy durva közbeavatkozás nem feltétlenül jelent megoldást.

A képviselő szerint az, hogy kevesen érik el a 18 pontos határt, amelynél automatikusan bevonják a jogosítványukat, azt mutatja, hogy a rendszernek önmagában van visszatartó ereje.

Rába László (MSZP) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium eredeti beterjesztése mellett foglalt állást. Elmondta, hogy ez a közlekedési pontrendszer elsősorban nem az egyszerű szabálysértőkre, hanem a törvényeket többször is áthágókra vonatkozik.

Kontrát Károly (Fidesz) is a szigorítás szükségességét hangsúlyozta, de a mostani lépés mértékét brutálisnak nevezte. Hozzátette, hogy a javaslathoz négy módosító indítványt terjesztett elő.

Az ellenzéki politikus elképzelései szerint a gondatlanságból elkövetett bűncselekmény esetén hét pont helyett öt járna, a szándékos bűncselekmény elkövetője a javasolt tíz pont helyett nyolcat kapna. Szabálysértések esetén a ponthatár nem egytől hatig, hanem egytől négyig terjedne.
Mécs Imre (MSZP) szerint a kívánt célhoz nem a pontok számának növelése, hanem az ellenőrzések gyakoribbá tétele vezethetne el.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára emlékeztetett rá, hogy évente körülbelül 1.300 ember hal meg az utakon. Egyetértett Mécs Imrével abban, hogy a törvény szigorítása, az ellenőrzések számának növelése nélkül keveset ér. Véleménye szerint viszont a kettő együtt eredményt hozhat.

Az államtitkár úgy tudja, hogy van olyan módosító indítvány, amelyet a kormány támogatni fog, ezért az eredetileg tervezettnél egy-két ponttal kevesebbel büntetik majd a vétkes vezetőket. Mint mondta, ennek ellenére vannak olyan szituációk, például a cserbenhagyásos gázolás, ahol a második esetnél a vétkes vezető automatikusan elveszíti a jogosítványát.
A javaslatról az Országgyűlés a következő ülésén határoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását