2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Sólyom László erdélyi útja - változott a program

Sólyom László vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön, mivel a román légügyi hatóságok visszavonták a köztársasági elnök gépének marosvásárhelyi leszállási emgedélyét.
2009. március 13. péntek 19:36 - HírExtra
Budapest értetlenül áll a román hatóságok azon döntése előtt, hogy a magyar államfő gépe nem kapott leszállási engedélyt Marosvásárhelyen. "Pillanatnyilag egy kicsit értetlenül szemléljük a történéseket. Nagyon reméljük, hogy itt valami félreértésről lehet szó" - mondta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár pénteken az MTI-nek.

Hozzátette: a Külügyminisztérium a jövő héten értékeli a történéseket, s a megbeszélésekbe a budapesti román nagykövetet is be szeretnék vonni. Az MTI úgy tudja, hogy a bukaresti magyar nagykövettel korábban közölték: tartanak attól, hogy Sólyom László tervezett látogatása "nem olyan jelzést küld, amely megfelel a két ország közötti stratégiai partnerségi viszonynak". A nagykövet azzal válaszolt, hogy éppen a látogatás román ellenzése küld a két ország stratégiai partnerségével ellentétes üzenetet.

A magyar külügyminisztérium is bekérette a budapesti román nagykövetet, hogy megtudják, mi az oka a román kezdeményezésnek. Ezt követően vonták vissza péntek reggel a román légügyi hatóságok a magyar államfőt szállító gép számára korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyét.
Az MTI úgy tudja, a köztársasági elnök pénteken a magyar külügyi tárca államtitkárával is konzultált az ügyről.

Sólyom László az eredeti program szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe. Miután visszavonták a marosvásárhelyi leszállási engedélyt, a köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön.
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: az államfő szombaton Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, majd ünnepi beszédet mond. Még aznap hazautazik, így vasárnap részt vesz a hivatalos állami ünnepségeken.

A KEH pénteki közleménye szerint az államfő - egyetértésben a magyar kormányzattal - meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja. Mint írják, a kétoldalú kapcsolatok jelentős vívmánya, hogy a szomszédos országok egymás kultúráját és történelmét a nemzeti ünnepek kölcsönös, méltó megemlékezésével tisztelik meg.

A román Mediafax hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva pénteken arról számolt be: a román hatóságok azt üzenték Sólyom Lászlónak, hogy nem lenne alkalmas a látogatása ebben az időszakban, tekintettel arra, hogy szerintük a magyar köztársasági elnöknek szándékában állt a területi autonómia támogatása. "A román hatóságok felelősségről és bölcsességről akarnak bizonyságot tenni, és nem akarják hagyni, hogy Sólyom László magatartása ártson a két ország közötti jó viszonynak" - nyilatkozták a Mediafaxnak a hivatalos források.

Közben a marosvásárhelyi repülőtér igazgatója, Stefan Runcan azt mondta, nem tud a leszállási engedély visszavonásáról és a repülőtér vezetősége készen áll a magyar államfőt szállító repülőgép fogadására. Runcan az MTI kérdésére kiemelte: a repülőtér nem illetékes az engedélyek kibocsátása és visszavonása kérdésében, ez a román polgári légügyi hatóság és a védelmi minisztérium hatásköre.
A román közlekedési minisztériumtól az MTI megtudta: mivel katonai repülőgépről van szó, az engedélyek kibocsátása és visszavonása tekintetében a védelmi minisztérium az illetékes hatóság. Ez utóbbi szaktárca sajtóosztályán az MTI péntek délutánig senkit nem tudott elérni.

Traian Basescu román államfőt csütörtök este román újságírók megkérdezték, hogy tud-e olyan lépésről, mely szerint a román külügyminisztérium vagy az államelnöki hivatal Sólyom Lászlót eltanácsolta-e a március 15-re tervezett csíkszeredai látogatásától. A román államfő kijelentette, hogy "ez a román hatóságok dolga".

Elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelezte még szerdán, hogy a román hatóságok "eltanácsolták" Sólyom Lászlót március 15-i erdélyi látogatásától. Ugyanazon a napon az RMDSZ ellenzékeként szerveződött Magyar Polgári Párt (MPP) nyílt levélben magánlátogatásra hívta az államfőt a március 15-i erdélyi ünnepségekre.
Előzőleg a szerb vezetés küldött olyan üzenetet: nem örülnek annak, hogy március 15-re a Vajdaságba tervez látogatást a magyar államfő.

Sólyom László vajdasági látogatásával kapcsolatban először azt a döntést hozta, hogy az eredeti programtól eltér, és a meghívásoknak két időpontban tesz eleget: részt vesz a március 15-i ünnepségeken, a további helyszínekre pedig még ebben a félévben ellátogat. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöksége múlt pénteken adott ki közleményt, amelyben megdöbbenésüknek és keserűségüknek adtak hangot a magyar államfő azon döntése kapcsán, hogy lerövidíti eredetileg kétnaposra tervezett vajdasági látogatását. A VMSZ ezért megüzente: egyedül ünnepelnek.

Ezek után "az államfő sajnálattal értesült arról", hogy a VMSZ lemondta a március 15-ére tervezett közös programot. Sólyom László vajdasági meghívással kapcsolatos döntését "a szerbiai magyarság hosszú távú érdekeit, az országaink közötti jó kapcsolat fenntartását és a nemzeti ünnep közös megünneplésének célját szem előtt tartva hozta meg" - tartalmazta a KEH múlt pénteki közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását