2024. május 28. - Emil, Csanád

Megvannak a Szudánban elrabolt munkások

A szudáni kormány beazonosította a Dárfúrban elrabolt három nyugati segélymunkás tartózkodási helyét - közölte pénteken a külügyminisztérium.
2009. március 13. péntek 19:20 - HírExtra
"Tudjuk, hol vannak (...), kapcsolatban állunk az elrablókkal, és folynak a tárgyalások a követeléseikről" - mondta Mutrif Sziddig, a szudáni külügyminiszter helyettese. Ismeretlen fegyverek szerda este hurcolták magukkal az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet belga részlegének egy francia, egy kanadai és egy olasz munkatársát. Az emberrablók váltságdíjat követelnek a túszok szabadságáért.

Ismeretlen fegyveresek szerda este hurcolták magukkal az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet belga részlegének három munkatársát: egy francia nővért, egy kanadai koordinátort és egy olasz orvost. Eredetileg öt segélymunkást raboltak el a szervezet Szaraf Umra-i irodájából, de két szudáni túszt rövid időn belül szabadon engedtek.

Egyelőre nem tudni biztosan, kik állnak a támadás hátterében. A szudáni külügyminisztérium protokollosztályának vezetője szerint az emberrablók egyszerű "banditák". Az Igazság és Egyenlőség Mozgalom nevű dárfúri lázadócsoport azonban azt állította, hogy az egyik arab milícia, a szudáni kormánnyal szövetséges Musza Hilal nevű csoport emberei hajtották végre az emberrablást.

A szudáni hatóságok 16, más források szerint 13 segélyszervezetnek tiltották meg a munkát Dárfúrban, miután a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki a háborús bűncselekményekkel gyanúsított szudáni elnök, Omar Haszan Ahmed el-Besír ellen március elején.

A kiutasított szervezetek között volt az MSF francia és holland szekciója, de a belga, svájci és spanyol csoportjának munkatársai maradhattak. Az emberrablás után azonban e részlegek munkatársainak többsége is elhagyta a térséget, és csak négyen maradtak Dárfúrban, hogy közreműködjenek kollégáik kiszabadításában - közölte Susan Sandars, az MSF szóvivője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását